Re: knauf
ja imam poprilicno iskustva sa gips kartonom, a samim tim i knaufom, shwapskom firmom koja to pravi i prodaje. druga firma je rigips, i oni realno dr?e to tr?i?te. tu nema puno misterije, kada dođe? do akustičke obrade, ono ?to ti treba su u svakom slučaju nekakve ploče pomoću kojih mo?e? dalje da pravi? namenske konstrukcije: jal ces da se odlucis za staro dobro drvo, jal će? da posegne? za gipskartonom...treće se praktično i ne koristi...
prednost gipsa je ?to je ceo sistem za ugradnju jako razrađen, ne mora? ni?ta da razmi?lja?, kupi? toliko i toliko kvadrata ploča ( 12.5 mm debljine je oko 150 din po kvadratu), aluminijumske profile na koje ih ?rafi? (oko 80 din po du?nom metru), ?rafove, elastične trake, glet masu, farbu...i naravno dovoljne količine apsorpcionog materijala: jal mineralne vune, jal azmafona...
ono ?to i knauf i rigips rade je da u svojim katalozima nude gotove konstrukcije, pre svega po pitanju zvučne izolacije. Kod mene u studiju je podignuta pregrada koju oni prodaju kao najjaču i deklari?u je na 69dB izolacione moći, ?ta god taj jedan broj značio. u pitanju je petoslojna pregradna konstrukcija, montirana na dva aluminijumska podnonoseća U profila, sa ispunom od mineralne vune, bez stvaranja akustičkog mosta (u sredini postoji prostor koji fizički odvaja prednju i zadnju stranu pregrade). u tu pregradu smo ugradili studijski prozor, tako da smo joj donekle sigurno smanjili izolacionu moć...ali rezultat je i dalje sasvim ok.u ovom trenutku iza tog stakla čovek mu?ki lupa bubanj (dza ili bu počeo snimanje novog albuma, ako to nekog interesuje), ja to naravno čujem, ali s obzirom na nivo pobude, pregrada je zaista efikasna...zapa?anje je da većina zvuka prolazi putem poda (od bas bubnja), ?to je i logično s obzirom da je masa pregrade nedovoljna da optereti pod te?inom koja bi napravila diskontinuitet u prostiranju zvučnog talasa kroz isti, tako da on nesmetano peva svoju pesmu...ako neće? da zida? ciglu, te?ko da ima ne?to efikasnije i praktičnije od lakih konstrukcija...
u stvari, ceo studio u kojem sedim je akustički tretiran gips kartonom, pa bi, ako te zaista interesuje mo?da najbolje bilo da se javi? i svrati? da pogleda? kako to izgleda i zvuči...
|