View Single Post
Old 03-05-2006, 04:21 PM   #14
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: pitanje

Nevezano za moje mi?ljenje, samo ću primetiti tendenciju koja se javlja na ovoj ali i na nekim drugim, ranijim temama:

1. Podrazumeva se da je sabiranje u kompjuteru inferiorno, niko ne ume da objasni za?to bi bilo sa obzirom da najbolji code-ri godinama rade za firme koje proizvode programe kao ?to je Steinberg, ali svi nekako pretpostavljaju, pa poku?avaju da to doka?u u praksi, iako niko nikad nije postavio validan, opipljiv dokaz. Mo?da je u pitanju neka globalna zavera kompanija koje namerno rade lo?e sabiranje. Pri tome je jedna jedina očigledna stvar, da je lep?i subjektivno zvuk iz analognog miksera, dovoljan dokaz i povod da raditi bilo ?ta samo da se ne renderuje, sve je potencijalno bolje i superiornije.

2. Me?a se subjektivno "prijatnije" sa "vernije" i "bolje". Digitalno je u principu vernije, ali ljudima to ne mora biti lep?e ili prijatnije. Dolazi do gubitka i ditorzije ako se iz Daw-a recimo ne?to baci na traku pa vrati nazad, ali je zvučno to nama lepo pa ga smatramo superiornim. Ali tehnički nije. Isto tako kod Arturovog slučaja, on je dokazao da postoji razlika, ali to ne znači da je dokazao da je ne?to pogre?no u sabiranju u Daw-u, već da po njegovom ukusu, varijanta sa izlaskom napolje zvuči bolje. To ne znači da mo?da degradacija nije veća nego kad se interno sabere, to samo znači da njemu lep?e zvuči. Mo?da recimo neko drugi mo?e da ka?e, ne meni bolje zvuči ono prvo.

Znači ne treba me?ati "prijatno", ili "meni lep?e zvuči" sa time da ne?to tehnički ne valja, verovatno je sve sasvim u redu sa internim sabiranjem ali je zvuk digitalan, takav kakav je i samim tim nekome hladan i manje privlačan. Stavite neki plugin koji emulira lampe ili analognu konzolu na izlaz i eto te slične modifikacije, to i radi raja na protools-u.
Dushan_S is offline   Reply With Quote