View Single Post
Old 03-05-2006, 10:38 AM   #9
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: pitanje

evo nocas sam se igrao sa ovom akcijom, pravo da vam kazem, malo sam zbunjen. Razlika definitivno postoji, veoma neosetna (al ko sam ja da kazem sta je osetno!), radio sam blind testing istog mixa snimljenog na oba nacina - jedna verzija klasican Nuendo mixdown (non-realtime export), a drugi sa 5 stereo busseva rutiranih na 10 izlaznih kanala (internih) na RME-u, koji se interno sabiraju u analog out, sa kojeg sam snimao nazad u Nuendo. Kada fajlovima odsecem viskove (napravim ih da budu iste duzine), Wavelabov file comprarer kaze da imaju preko 15 miliona razlika. Ja sam slusao, sa sve mojom devojkom koja mi je pomagala u verodostojnosti blind testa. PRvi utisak je da na normalno slusanje celog mixa, nisam uspeo ustanoviti razliku. Zatim sam se skoncentrisao na pojedine kratke delove pesme - pocetni udarac dobosa sa reverbom, ulazak gitarskog rifa, cinela na brejku, sa veoma zanimljivim rezultatima. Kada bi poceo uporedjivanje nekog dela, gotovo svaki put bi mi lepse zvucao mix sabran preko RME-a. Nekako mi je delovao svetlije (gitare) i za nijansu definisanije (reverb dobosa). Ali posle vise od 4-5 uporedna pokusaja, rezultat bi krenuo da se menja. Da napomenem, isti utisak (samo bez poslednjih promena) je imala i moja lepsa polovina koja je radila switching, a da nema pojma u cemu je razlika u ta dva mixa, tehnicko-muzicki laik. Na kraju mi je sama skrenula paznju na razliku u tom udarcu cinele na brejku, kako na nuendovom sabiranju postoji neki povratni zvuk koji je svetao, kao neki after-hit. E sad, ta "svetlost" je meni zvucala dosta cudno u odnosu na RME sabiranje gde bi cinela odlazila u neki prirodniji ali i mutniji release. Cak bi se mogao zakleti da sam u nekoliko momenata imao utisak kao da taj after-hit malo flange-uje. Naknadno sam se vratio u Nuendov projekat rasclanjen na buseve da poslusam bubanj u solo-modu, i taj udarac cinele (koji je u tom trenutku u solo slusanju zvucao apsolutno noralno i prirodno u odnosu na mixeve) dosta vise lici na RME-ovo sabiranje, bez ostrog povratnog talasa.
BITNA STVAR je da su graficki peakovi waveforma ova dva mixa, u Wavelabu imali DRASTICNE razlike kod ova dva mixa. Skoro pa da nije isti zvuk, barem sto se grafike tice - negde su peakovi udarca bili ostriji cas na jednom cas na drugom mixu, bez nekog pravila, i to znacajno razliciti.

Sumo sumarum, licnog zakljucka nemam, voleo bih uraditi slican test na nekom normalnijem materijalu ( ovo je veoma agresivna hc/metal numera) i na drugom slusanju. Da napomenem da je ovaj test radjen na Boggijevom cedu - SuperMEe koji se pokazao dovoljno detaljnim za ovakve potrebe. Jedino sto mi daje neku orijentaciju jeste razumna sumnja u taj flanging efekat na cineli i prvobitno 100% davanje prednosti detaljima sa RME-ovog sabiranja.

JAAKO BIH VOLEO da neko od kolega sa foruma koji ima tehnicke mogucnosti za ovakav test, ucini napor i podeli sa nama utiske. Narocito neko sa skupim monitoringom i mastering iskustvom. Dakle, RME-ovci, Pulsarovci - cekam na vas suD!
Arthur is offline   Reply With Quote