Quote:
Originally Posted by lesha
secate se one price o tome kako alesis bolje zvuci kad se odvrne do kraja, a input se utisa..
posto sam na e-mu forumu postavio predlog i dobio na kraju i zvanican odgovor, mogu reci da sam se dobro zamislio..
www.productionforums.com/viewtopic.php?p=36006#36006
pojacao sam i master i monitor izlaz do nule i sada mi gomila mp3, zvuk iz icq (koga sam morao da iskljucim) zvuci distorzirano (sto je dobra stvar kod produkcije, ali nervira zbog slusanja muzike)..
izlaz mi ide direktno iz kartice u monitor.
zanima me koliku jacinu bi trebao da stavim..
|
Pogledaj na specifikaciji svoje kartice koliki je MAKSIMALNI output koji moze da da u dBu i koliki je nominalni.
Recimo na mom Lynx-u je isti "problem" a to je da on na izlazu daje +20dBu za 0dBFS, sto je normalno za pro audio kartice... s obzirom da je moguce da Alesis jednostavno ne trpi toliki overload na inputu... to tebi klipuje iako utisavas... jer verovatno ima input buffer pre atenuacije koji kada se nagazi dzaba ti utisavanje... jer ne utisavas njemu nista.
Ako zelis da prilagodis izlaze iz kartice sa D/A konvertorom onda se uvek stavlja output gain na -16dB da bi imao nominalno +4dBu na izlazu, samo pod uslovom da ti karta daje na izlazu 20dBu za 0dBFS... takodje postoje sprave koje koje na izlazu daju ne 20 nego 24dBu za 0dBFS (opet neki standard, ali drugaciji)... i taa moras da izadjes na analognu opremu sa -20dBFS ako zelis nominalno da imas +4dBu na izlazu...
znaci u analognom delu vasih studija imate signale od +4dBu nominalno, +20dBu peak i mozda +24dBu peak... sve standard do standarda...
Zato treba imati neki monitor kontroler tipa BigKnob ili sta vec... najvise zbog atenuacije.
proveri nivoe, i sasvim je ok otpanjiti alezise i atenuirati signal pre ulaza u alezis... ako zelis da izbegnes digitalnu atenuaciju na samoj kartici i gubitak bita u rezoluciji... mada nije mnogo veliki... 16/6=2.7 bita.
Ako nisam uspeo nesto da razjasnim pitajte... malo sam umoran pa izvin'te na lapsusima
pozdrav
bogi