Quote:
Originally Posted by Arthur
@SVI
da li je neko iz cele price u ovom topiku shvatio da se SAMO sa skolom moze nauciti SVE????
ako jeste, neka procita ponovo
|
Nisam siguran da razumem sta si naumio, ali mogu da kazem iz licnog iskustva da skola tipa "visoka skola" obezbedjuje prevashodno disciplinu i sistematicnost...
Prva stvar je "nauka" o koriscenju KNJIGE... zvuci blesavo, ali je definitivno znanje upotrebe literature izuzetno znacajno za mene... pocev od nalazenja literature pa do vestine preskakanja nebitnih stvari... kada bi se sve citalo od korica do korica nikada ne bi stigli... osecaj za sustinu stvari se tako razvija.
Druga stvar je svojevrsna akademska socijalizacija... puno ljudi oko tebe slicnog kalibra, veoma ste isti a pri tom veoma razliciti... ni za koga se ne zna sta ce uraditi sa tom skolom koju uci... ambicije teku u potocima... a bez te ambicije NIJE MOGUCE SKRLJATI pet ili vise godina zivota u nesto sto moze kasnije da ti bude sumnjivo isplativo... zbog svega toga donekle razumem one koji imaju mozda ocigledno pogresna shvatanja o tome sta ti neka skola pruza a sta ne... sta si ti posle a sta nisi... S jedne strane se to moze tumaciti kao zabluda, a sa druge strane... kako uci u tu celu pricu ako nema strahovite i pomalo nerazumne motivacije... verujte mi nije lako istrajati do kraja...
Za ostalo ne znam... ali sam za jedno siguran.... odgovor na pitanje sta sam konkretno ja a sta konkretno nisam nije u mojoj skoli....
Treca stvar je, barem u mom slucaju, obavezno ucenje posle te skole, tako da ovih dana ako se presaberem mogu malo toga da pronadjem u onome sto trenutno radim a da je to konkretno uceno na fakultetu... zato je zaposlenje jako bitno i jako je vazno gde radis barem deset godina posto fakultet zavrsis... Tada shvatis da se neke stvari mogu nauciti samo tamo gde radis i da je to drugi tip skole... pogotovo sto moras da radis SVE a ne samo ono sto ti se svidja. Tada primetis koliko je lako siroko znanje nekog profesora prevazici za relativno kratko vreme samo li se izabere smer... i kopa samo tuda... samo sto onda znas samo to sto si prokopao... a on i dalje za SVE OSTALO PO MALO.
Konkretno zvucnici... samo malo se pipnu u okviru Elektroakustike, i skole za pravljenje zvucnika NEMA u smislu fakulteta ili vise skole nigde u svetu... Znanje o tome je razbacano po mnogobrojnim naucnim radovima i retkim dobrim knjigama na tu temu... prsti jedne ruke su vise nego dovoljni da se te knjige prebroje... Ali, poznavanje ponasanja materijala, mehanika fluida (oblasti pretezno zastupljene u masinstvu) su dovoljna osnova za definisanje licno svoje teorije o ponasanju elektroakustickog transdjusera u prostoru... pa ko voli da pise formule... neka izvoli... treba mu samo par godina rada da pocne da dolazi do saznanja koja NEMA GDE da procita... Najvise zato sto gomila znanja o tome nikada nije objavljena niti je napustila prostorije firmi koje su investirale u to modelovanje...
Inace u mojoj bransi jako malo ljudi se bavi konkretnim stvarima koje su bliske kursevima koje smo imali na fakultetu... neko radi u banci... neko u posti... neko konstruise procesore... neko se bavi trgovinom, marketingom...
Mogu samo reci da su se svi nekako snasli.
E da, vazna stvar za svakog mladog coveka... NEMOJTE POCINJATI studiranje ako nemate nameru da zavrsite to... to je onda stvarno gubljenje vremena. Zato nije lose dobro razmisliti i prodiskutovati sa svima pre nego sto se krene... Nezavrsena skola je teze breme od nezapocete skole... kakva god ona bila, nije lako stalno dokazivati da je zemlja okrugla...
pozdrav
bogi