Quote:
Originally Posted by Arthur
evo jos jednog pravno pitanjca - uskoro bi trebalo da potpisem ugovor u duzem zakupu jednog prostora, ali ne mogu kao fizicko lice vec moram preko firme. Brat ima firmu ciji ja deo nisam ni na koji nacin pa me zanima kako da me ovlaste da bih mogao da uzmem taj prostor? neko mi je pominjao poslovno punomocje, al ne znam nista vise o tome
|
Ugovor o zakupu ne uslovljava da zakupac mora biti pravno lice. Zakupac moze biti i fizicko lice po "istim arsinima". Jedino ako si mislio da je volja zakupodavca da bas hoce da izda prostor iskljucivo firmi. U tom slucaju ugovor o zakupu se potpisuje IZMEDJU zakupodavca i firme. Ko ce potpisati ugovor na strani firme? Onaj ko je po zakonu ovlascen a to su: direktor, lice koje je ovlasceno na potpisivanje, punomocnik i prokurista. Dakle, neko od njih.
Sad, ako bas hocete da firma bude zakupac, moguca su 2 resenja:
1. U ugovoru treba navesti mogucnost podzakupa, pa onda bratovljeva firma tebi izda u podzakup. U tom slucaju brat potpisuje osnovni ugovor o zakupu, a posle on i ti zakljucujete ugovor o podzakupu.
2. Bratovljeva firma tebe ovlasti poslovnim punomocjem da ti zakljucis ugovor o zakupu U IME I ZA RACUN bratovljeve firme kao zakupca. U tom slucaju si ti samo punomocnik, dok na papiru, postoji samo jedan jedini ugovor o zakupu, a strane su: firma koja je izdala prostor i bratovljeva firma koja je zakupac.
Mogu vam poslati pdf Ugovora o zakupu i punomocja onako kako bi ga ja sastavio.