Quote:
Originally Posted by idekius
Neznam, nisam probao... Headroom mi je naravno potreban da kada se pevach derne vise nego sto sam ja pretpostavio prilikom stelovanja opreme ne napravi klip. Moja tehnika usnimavanja glasa je takva da budzim gain koliko god moze.
|
Na mnogim preampovima promena gaina menja i "boju" prilikom snimanja... malo ali menja... inace ako ti na ulazu ocekujes preko +20dBu (ako govoris o dBu), onda ti, barem sto se gaina tice, svaki AD konvertor moze to da odradi direktno, posto je kod njih 0dBFS otprilike +20 ili +24dBu zavisno od broadcast standarda (EU ili USA)... takav im je headroom.
Quote:
Trazim od pevacha da peva najdlasniji deo pesme, onako kako ce da peva tokom snimanja i onda nasviravam gain do distorzije i potom ga vratim malo (da ne distorzira)... Tu cesto dodje do malog zajeba, lose procene... i onda mora ponovo jer je doslo do probijanja... tu hedrum treba da odradi...
|
To moze verovatno samo sa nekim mikrofonima, ili ja lupam... posto se njihova osetljivost veoma razlikuje od tipa do tipa...
Quote:
Meni je takva ukus... volim kada vocal ima neku "intimnost", kada se cuje blizu, kada je gotovo suv, a posebno volim flah pevanje... flah pevan blizu mikrofona, sa velikim gain-om, gotovo bez reverba, meni zvuci Bozanstveno... Opet stvar ukusa... SAmo zbog toga kako je odradjen vocal mi se dopala npr. pesma Aisha, neke rap grupe... obrada Off Spring...
|
Ok, to je u redu, ali nece ici bas uvek maksimalni gain... moze to zaklipovati vrlo lako... preampovi imaju cesto i 60dB gaina na maksimumu...
Te ako ti na ulazu imas recimo 20dBu, onda ti na izlazu dodje 80dBu(!!!)... nema tog A/D koji to guta bez uzasnog klipovanja ili barem limitovanja, ako ima tu funkciju na ulazu... to nece izlaziti iz "crvenog"
Quote:
Sad... +26 db... nisam imao prilike da se poigram sa takvom spravom i neznam bas dali je potrebno, pa necu da loopam... Verovatno da vocal nebih svirnuo na +20... elektricnu gitaru mozda i bih... neznam... sve sto bih rekao je nagadjanje...
|
Pazljivo sa decibelima...
Bice da tvoj mikrofon nema bas toliko dBu koliko ti mislis...
Pronadji maksimalni headroom tvog AD konvertora... nateraj ga mikrofonom na pocetak klipa... ako imas izbazdareno na gainu mikrofonskog pojacavaca koliko on pojacava onda procitaj tu vrednost...
I ako ti je recimo 0dBFS na AD na +20dBu, a gain pre ampa recimo 40dB, onda ti na ulazu mikrofon pravi u peaku (kada ti zaklipuje AD konvertor) nekih +20dBu-40dB=-20dBu (!!!) a to je oko 46dB manje nego sto ti smatras da treba tvoj mikrofonski preamp da izdrzi na svojim ulazima...
Ako vec ocekujes divljanje iz mikrofona, mislim da je bolje ici sa minimalnim gainom... ili baci malo na papir decibele pa vidi sta mora tvoj pre amp da zadovolji...
pozdrav
bogi