Quote:
Originally Posted by Gulanfer
@ boggy :
Imam monitore sa bass reflex-om. Ako bih zacepio rupe sa necim, da bih dobio brzi "response" bassa , da li cu dobiti ono sto zelim ili cu nesto pak skenjati. Ne bih da probam pre nego sto pitam. Kapiram da su konstruisani iznutra da rade sa bass reflexom i da nije isti dizajn kao "zatvorene" kutije, ali ako bih to uradio ( zacepio ih ) da li bih mogao da ostetim neku od komponenti monitora ( driver ce imati veci pritisak iznutra a nije dizajniran za tako nesto ili slicno... ).
Pitam iz radoznalosti
pozdrav
|
Neces nista pokvariti, osim sto ce ti zvucnik zvucati jako cudno...
Generalno, to se radi kada se nearfieldu pridruzuje subwoofer (Miller&Kreisel na primer).
S jedne strane ja njih razumem, posto pokusavaju da naprave proizvod da moze da se lako prosiruje... doduse ne ide to bas lako kako oni sugerisu... barem nije najbolje sto se moze dobiti.
Evo upravo nasih iskustava, da ne bih "izmisljao" i pricao bajke:
Prva stvar kod bass reflexa je ispuna kutije damping materijalom... naime, daleko je manja nego kod kompresione kutije...
Druga stvar, malo ima woofera koji korektno rade u kutiji iste zapremine kada je ona bass reflex i kada je kompresiona... mi smo za
SuperMEE jedva nasli takav woofer...
Treca stvar, karakteristike elektricne impedanse woofera se menjaju kada je u bass reflex i kompresionoj kutiji... dobija se peak na karakteristici izmedju 10 i 30Hz kada je u bass reflex... i to je za pojacalo i slusaoca takodje "drugacije".
Cetvrta stvar, da bi se skretnica bez modifikacija mogla primeniti potrebno je paralelno raditi oba dizajna i tek na kraju naci neku sredinu izmedju skretnice za kompresionu verziju i one za bass reflex... direktno preslikvanje je samo priblizno i nije optimalno...
Sve u svemu, sada najverovatnije imas najoptimalnije podesen zvucnik, samo zatvaranjem rupe neces dobiti optimum koji ti moze obezbediti prava kompresiona kutija, posto se za "nesto malo" razlikuje u svemu od bass reflex, ako zapreminu kabineta ne menjas...
pozdrav
bogi