Quote:
Originally Posted by idekius
....
Sad, ovo ne mora da bude tacno, ja kazem onako kako ja to cujem i dozivljavam... Velike razlike u ceni, a napredak i nije bas tako veliki...
|
Od neke tacke "napredak" nije vise toliko "znacajan" da bi se odmah uocio, ali to ne znaci da je put do njega jeftin, nasuprot, ... recimo podici dinamicki opseg konvertora sa 110 pa na 115 pa na 117 pa napokon na 120dB, trazi godine rada i usavrsavanja... i novi konvertori su obicno veoma skupi na pocetku "karijere"... podici dinamicki opseg za 3dB nije isto kada ti je pocetni dinamicki opseg 85dB i kada je to 117dB... kada bi uzeo u obzir koliki su to naponi... recimo da su naponi na diferencijalnim ulazima AD konvertora maksimalno 2V u peak-u i neka je dinamicki opseg 110dB, onda je najnizi napon koga AD konvertor moze konvertovati nekih 3uV (tri mikrovolta, slovima)... to je vec duboko u opsegu kontaktnih potencijala spajanja dva metala (fizicka pojava, neizbezna)... i taj problem smo imali na
Sparrow... onda krecu tehnoloski trikovi da se sum zbog termalnih varijacija na metalnim kontaktima smanji sto je moguce vise.... Znaci tada tehnologija i konstrukcija "svega ostalog" mora da se primeni da bi se karakteristike dobre komponente ocuvale... inace ih los materijal za izolaciju na stampanoj ploci moze degradirati.
Takodje treba paziti da se vrhunski konvertori ne drze u zadimljenim prosotrijama... posto i to godinama moze da degradira osetljivu spravu... Rusi su to u MIG-ovima resavali lakiranjem ploca, vakumiziranjem i pecenjem... ali posle toga nema vise "laganog" servisa... mozes lemilicom da trljas koliko hoces, lak ne popusta.... zato to niko ni ne radi...
Inace tvoj sluh i sluh ostalih je jedino merodavan po ovom pitanju... sve ostalo "moze biti ali ne mora da znaci".... znam da zvuci totalno nelogicno... ali to smem da kazem na osnovu iskustva koje imam...
Zadnjih godina se svi bore za detalje... ali, koliko znam, "detalji" se nemaju cime meriti osim ljudskim sluhom... najvise zato sto detalja ima puno, covek cuje mozda 1% od svih njih, a merenjima imamo sve... samo jos neko da nam kaze koji su ti detalji koji su bitni... i resen je problem... zato savetujem koriscenje sluha.
Recimo sa TL074 je radjena jedna strasno popularna sprava... mislim da je gitarski rack efekat... ili tako nesto... to sjajno radi... ali to je gitarski efekat a ne AD konvertor...
pozdrav
bogi