Quote:
Originally Posted by Oggy
Hehehe....
Niste nasli neki nov woofer da stavite...   
|
Nasli smo neke "polovne" na buvljaku... malo smo ih "okrpili"
ma pusti, deca su ga pravila na casovima opstetehnickog obrazovanja u Kini, ... nismo mogli da ih se otresemo, platili nam da ih nosimo, pun sleper... znas kako je... eto, sada pravimo profesionalne monitore...
Quote:
E, bas me zanima, posto od sinoc lupam glavu...
Citao sam recenziju za neki novi Fostexov 6,5" monitor i primetio sam da on takodje ima neke izbocine po membrani woofera. Ja sve kontam laicki da je to zato sto na taj nacin povecavas povrsinu emitovanja, ali bilo bi lepo da to objasni neko "iz prve ruke".
|
U nasem slucaju, nije povecanje povrsine emitovanja nego "doakavanje" rezonancijama membrane... tu se malo racuna, malo meri laserskom holografijom, a najvise eksperimentise... pa kako ispadne... ako ne valja... sve ispocetka.
Ima svacega, od ovih haoticnih "zila" po drajveru, do secenja(!) membrane pa spajanja, i svakojakih oblika koje ste videli kod Fostex-a.
Drugi nacin da se to uradi je koriscenje "mutavog" materijala, koji je vec dovoljno dampovan sam po sebi (polypropylene, nomex...), i to najcesce i slusate.
Kod pomenutog Fostex-a su inace time korigovali i usmerenost zracenja, disperziju na visokim frekvencijama...
pozdrav
bogi