Thread: Nazadni razvoj
View Single Post
Old 20-04-2006, 10:40 PM   #15
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Re: Nazadni razvoj

Quote:
Originally Posted by boggy
home studio produkcija.
Ne zameri mi, ali moram malo da te ispravim... To se obicno zove Project Studio... A i danasnji veliki studiji su sve digitalniji i digitalniji... Abbey Road je izbacio iz upotrebe analognu traku... A novi CD-i, ako stavimo ruku na srce, ipak bolje zvuce (sto se tice produkcije) od muzike iz 60-ih i 70-ih...

80-e su totalno prica za sebe (ako gledamo najkomercijalnija izdanja)... Ono sto je proslo 80-ih, moglo je da prodje samo tada i nikad vise... Veliki Hitovi tipa Tarzan Boy, Samanta Fox, Radio Rama, Sandra i ostali ultra-mega hitovi iz tog vremena danas zvuce smesno i jadno u poredjenju sa modernom produkcijom kod koje je zvuk znacajno veci... To je bilo vreme mode bubnjeva-plastikanera, synthica i slicnih sprava... Skoro sam cuo Tazan Boy i vristao od smeha zbog nekog smesnog synthica ubacenog u pola pesme, a trebao bi valjda da asocira na onaj zvuk koji ispusti slon

Meni su ti hitici iz osamdesetih dragi, posto me asociraju na neko vreme kada sam bio znatno srecniji, ali... sto jeste, jeste...

Sto se ex SFRJ tice, mislim da je to bilo vreme kada je bilo jako puno odlicnih pesama, kada se posmatra sa strane kompozicije, aranzmana, texta i samog sviranja, ali produkcija je bila prilicno tragicna...
Recimo Azra, band koji bih naveo kao band koji najvise volim sa ovih prostora... Johny se uvek zalio na produkciju, a najnesrecnije su isproducirani albumi koje je sam producirao... "Izmedju krajnosti" svuci kao da se dete igralo prezens potenciometrom...
Skoro sam posle dugo vremena cuo i pesmu Grupe Film... valjda se zove "Vozio sam prema gradu" (Film nikada nisam voleo) i ima ritmicno ubaceni neki fijuk... bich valjda... pa to je smejurija danas koliko to plastikanerski zvuchi...

Kada cujemo muziku 70-ih... meni se licno svidja... volim mnoge bandove... ali porediti sa danasnjom produkcijom... nema govora...

60-te je bolje i ne pominjati u ovom kontextu...

Mislim... ima kod nas u Nisu ona izreka (mozda i u drugim krajevima) koja kaze "Svako lane bese bolje"... ljudi mnoge stvari posmatraju kroz prizmu sentimentalnosti pa se cuje i "sto su se nekad pravili automobili...", "al' se nekad dobro jelo bash...", cak sam od jednog komshije koji sklapa konfiguracije cuo i "sto su se nekad pravili procesori za rachunare" ...
Naravno, slazem se da su se u proslosti deca pravila kud i kamo kvalitetnije nego danas... Narocito one neprevazidjene serije iz 1971. To su bile serije... to se vise ne moze ponoviti

Prosta stvar... pustimo jednu posle druge neku pesmu iz neke srecnije godine i neku danasnju pesmu... naravno, pricam u globalu, dakle prosek... ne govorim o izuzecima kojih svakako ima, niti govorim o kompoziciji, aranzmanu, pevachu itd...

Last edited by idekius; 20-04-2006 at 10:56 PM.
idekius is offline   Reply With Quote