Quote:
Originally Posted by LACKY
Ja nisam bas toliko potkovan da bih sa tobom mogao da vodim diskusiju o tome ali mogu da pratim diskusiju i razumem o cemu se radi!
|
Ma to je dovoljno, kako je tek meni? Slobodno pitaj.
Quote:
Evo sada da ti ispricam dogadjaj pa prokomentarisi.
Moj drugar je sa Audio Precision (valda se tako pise) merio radni klok (pre par godina) nekih Dat masina jedan Tascam je imao 44,287 drugi 44,356 a Panasonik 43,964.
I onda mi je covek rekao, da jedini uredjaj koji je sreo i da ima tacan klok u trecij decimali (44,100) Sonic Solution. A odavno sam shvatio da je to jako vazno za rezanje finalnog diska!
|
Jeste, Audio Precision.
Tacnu frekvenciju za rezanje audio CD-a propisuje standard, ne znam tacno koliko sme da bude odstupanje za rezanje i za citanje audio CD-a.
Nasim jezikom, nije problem toliki to sto frekvencija nije bas mnogo tacna, nego da li je KONSTANTNA u vremenu, odnosno vazno je da ne varira ni zbog kakvih razloga (jitter)
Izgleda da su ljudi mnogo manje osetljivi na malo ODSTUPANJE frekvencije samplinga, ako je odstupanje konstantno i stabilno, nego na haoticno i relativno brzo variranje frekvencije semplinga u vremenu (jitter).
Ovo se cesto desava da ljudi proveravaju tacnost sampling ratea... i svakojake brojeve izmere.
Ali tacnost frekvencije samplinga (ako je frekvencija konstantna to je uglavnom ok.) i jitter nisu iste stvari.
Isto kao kada imas DC napon (konstantan) na jednom uredjaju 12.1Vdc a na drugom 12.2Vdc, ali te to ne zanima puno, nego te zanima kolika je talasnost tog napona (brum, sum i ostale prirodne lepote) ili kolika je naizmenicna komponenta tog napona.
Sto se tacnosti sample ratea tice, tih koje navodis, definitivno bi bilo lepse da su tacniji...
pozdrav
bogi