Quote:
Originally Posted by Oggy
Bogi, pa ti imas Lynx?!?!?! :o
|

o:o j..ote sta sam (opet) zabrljao?
Quote:
Sjajno. Molim te, daj par opservacija o kartici (tvojoj, a mozes i razlike izmedju 1, 2 i 22) i ako ti nije tesko, a imas saznanja o konvertorima Lynx Aurora 8 i 16, tj. kakvi su u poredjenju (tehnickom) sa ostalim iz klase i u koja je razlika izmedju njih i onih konvertora na karticama.
Unapred hvala.
|
Za Lynx ONE ne znam, Lynx TWO i L22 imaju iste konvertore (u to vreme, pre nekoliko godina, vrhunske Asahi Kasei AK4395 AD, i Cirrus/Crystal CS43122 DA). Danas ima i boljih cipova, ali je pitanje da li ih ima u novim spravama, posto novosti za cipove pratim jednom mesecno.
Na kartici postoji odlican sample rate converter cip, sa
hardverskim ditheringom... probali su ga ovde u produkciji i bili su zadovoljni kada su rezali 44.1 16bit master CD. Tako su i krenule price o sumnjivom ditheringu iz DAW softvera...
Konvertori su ubitacni po performansama, i jedino njima mogu da se detektuju izoblicenja, crosstalk i sum na nasem Sparrow-u.
Dizajn kartice je apsolutno korektan, radio ga je vrlo iskusan dizajner, sve vazna pravila je odpostovao za
signal integrity i rezultati su jasni. Anomalije na kartici bi mogle biti detektovane samo
Audio Precision i/ili
Rohde&Schwarz spravama.
Sve performanse koje navode, vaze za karticu
instaliranu u racunar, i nikakvih, vama relevantnih, uticaja nema sumno okruzenje na nju. Stampa je sestoslojna, sa ozbiljno uradjenim shielding-om u layer-ima, sto je uslov za low noise u noise+hum okruzenju...
Na ovim prostorima popularni Neutrik analyzer detektuje samo "kablovski loopback" sa gainom, bez izoblicenja i bez ikakvih anomalija, isto kao i za Sparrow... tako da nam je bio neupotrebljiv. Lynx L22 moze da "premeri" Neutrik anlyzer ali obrnuto ne ide...
Sto se drajvera za OS tice nisam siguran kakvi su, nikada karticom nista nisam radio sto bi vi radili u praksi, samo merenja, recording i play, i to radim stalno.
Onda kada sam je birao, kriterijum mi je bio "najbolje sto postoji", kopao sam godinu dana informacije (nista nisam znao o profesionalnim audio karticama, kasnije sam saznao da je malo ko i znao za firmu
Lynx Studio, i nasao sam je trazeci po google gde se sve spominje AK4395, AD konvertor cip), teskom mukom je nabavio, imao problem sa breakout kablom koji je bio lose zalemljen

(uzas, kablovi su stvarno smece, steta!), a na kraju bio veoma zadovoljan onim za sta je kartica meni trebala, a to je referentno merenje u uslovima male manufakture, jedina alternativa u odnosu na nju je Audio Precision sistem koji kosta oko 50000$ (komplet sa svim interfejsima i softverom)... pa ti je jasno zasto sam zadovoljan
Sinhronizaciju na word clock nisam probao, i to bi trebalo probati kako radi, sinhronizacija na AES3 je regulisana opet Cirrus chipom, koji postuje
AES preporuku za PLL, tako da ne bi trebalo da bude problema. Digitalni ulazi i izlazi su transformer-coupled, sto je retkost na karticama, posto su transformatori za to skupi, doduse ovde nisu korisceni oni od 25$ komad, nego solidni Pulse Engineering.
Analogni bufferi su izuzetno dobri, uradjeni su za profesionalni audio, onako kako "Bog zapoveda", nemaju transformatore, nego je sprega kapacitivna, DC polarised electrolytics... tako da nema problema sa eventualnim koloracijama...
Na kraju, za ono sto meni ta kartica radi... vredi svaku paru ulozenu u nju... ali imaj u vidu da ja nisam referentni korisnik.
Sto se Aurore tice, ne znam nista o njoj, nisam je drzao u rukama, niti probao, posto sam nabavio L22, sajt im posecujem samo zbog updates.
pozdrav
bogi