Quote:
Originally Posted by idekius
Divineru, nemoj me pogresno shvatiti, znam po nesto o ovome, ali necu se upustati u tu problematiku, vec u ono sto je za korisnike ovog foruma najbitnije, a to je krajnji rezultat i dobitak u zvuku...
Tvrdnje da su DSP karte OUT:o, nisu bas savetodavne na forumu koji se bavi audio produkcijom na ozbiljan nacin...
|
Cupas moju izjavu iz konteksta...To je moje misljenje, i naravno da ne mora svako da mi vjeruje na rijec, niti ja znam univerzalne istine ovoga svijeta. Ok, mozda sam bio malo preostar, ali je ta izjava stajala iza jedne druge recenice koja sigurno ima tezinu, koja ide u prilog tome da DSP karte nisu superiorne nad native plugovima, niti da su RISC arhitekture kao i DSP chipovi najbolja i najefikasnija rjesenja kada se radi o opremi za smrtnike...
Quote:
Ne postoji native plug-in koji moze parira UAD-ovom 1176LN (ma od cega on bio napravljen, sto se mene tice i neka ima gremline unutra ), native reverb koji moze da se meri sa TC VSS3, TimeWorks Plate 100 za Creamware, Plate 140 za UAD... i jos puno, puuuunooo toga...
|
Vjerujem ti. Prije svega vjerujem da se na DSP hardveru mogu uraditi bolji plugovi nego native, ali isto tako sve cinjenice ukazuju na to da nema prepreka da je moguce napisati native plugove koje bolje zvuce (a ima ih takvih...pogotovo u domenu synthova, gdje je NI glavni). Jesi li se ikada pitao zasto nema synthova poput Reaktor-a, Absyntha, B4 ili Logic-ovog elektric piana, i na DSP kartama? Uvijek su to neki limiteri, kompresori, opet multiband limiteri, reverbi (koji meni na DSP ne zvuce uopste nesto posebno...a cuo sam ih dosta...), ekvilajzeri itd itd ? Ne znas? Zato sto je priroda DSP procesora i RISC arhitekture da, kako je boggy vec objasnio, sa lakocom obradjuje ne tako zahtjevne kalkulacije, bez unosenja latence, jer je tako nezahtjevne kalkulacije u mogucnosti da isprocesira na vrijeme.
Mozda ti tako zaista mislis (da su bolji plugovi na UAD-u), ali meni se cini da tu puno ima pristrasnosti i fetishizacije "mocne opreme", a vrlo malo ekzaktnih dokaza da je to stvarno tako (nisi dao nijedan dokaz, dok sam ja za nepostojanje drasticnih razlika izmedju native i dsp dao poprilicnu gomilu). Gomila mojih prijatelja je toliko tvrdoglavo tvrdila da ima cujnih razlika izmedju original i rezane audio kopije, da nisam mogao dugo da ih ubijedim ni da slusni test uradimo, pa kad su se u vise blind slusanja ispromasivali (na sasvim pristojnoj HI-FI opremi), tek onad priznali da nema. Autosugestija je zajebana stvar.
Ja sam siguran da su plugovi pisani za UAD "odlicnog" kvaliteta za muzicare (jer imate vec gomilu upotrebljivih preseta od kojih mozete napraviti gomilu jos upotrebljivijih, bez suvise gubljenja dragocjenog vremena, sto je cini mi se jedino i bitno kod nas, da se u sto kracem vremenskom roku zavrsi posao), ali je to i dalje softverski plugin koji radi na prilicno sporom parcetu hardvera, i ni po cemu se ne razlikuje osim mozda malcice po nacinu na koji ce se taj softver izvrsavati. Da napomenem da sam ga vec vidio na djelu, i kada sam mrdnuo one slajdere (posto je meni bitno da u muzici pravim zivu ili organic svirku, a to mogu iskljucivo mjenjajuci mnogo parametara u okviru karatkeristika nekog procesora) primjetio sam puckanje, slicno onima na native plugovima. Znaci ni tu nema razlike

.
Quote:
Ako uporedis TimeWorks Mastering Compressor za Pulsara i isto to u native verziji, videces da je razlika ocigledna, a Plate 100 nije ni uradjen u native verziji...
Dakle, ko zaista hoce zvuk i dobre plug-ove, a radi na racunaru, DSP je i dalje u prednosti i daleko od toga da je OUT...
|
Ok...daleko od toga da je OUT. Evo ispravljam se i po drugi put. Medjutim, ne mozes reci da su plugovi pisani za DSP, i sam DSP, bolji samo zato sto se tebi vise svidjaju. Mi takvu vrstu polemike nismo vodili, jer nema smisla

(Oggy ti je djelimicno ukazao na to). Ja da imam 500-1000 eura, ulozio bih u dodatni komp i povezao ih ili sistem linkom, ili mreznim kartama i nikako ne bih uzimao UAD-a ili Powercore-a , jer time dobijam daleko vecu slobodu, i daleko vece mogucnosti/performanse. I ne preporucujem to svima na sav glas, zar ne

, jer je to moje misljenje.