View Single Post
Old 17-04-2006, 02:43 PM   #41
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Bob Katz: Analog vs. Digital summing

Ja zaista ne znam matematičku pozadinu toliko kao par ljudi na forumu, ali pretpostavljam da mogu da se po?tapam logikom:

Pretpostavljam da je teoretski moguće dokazati da postoji razlika u sabiranju u Daw-u i u dig. mikseru, pa i da pri većem broju kanala digitalni mikser bolje sabira. Takođe pretpostavljam da je mo?da moguće zanemariti da zvuk mora nekim kablovima da dođe do digitalnog miksera i da ako su u pitanju obični kablovi dolazi do gubitka kroz a/d d/a konverziju, a i ako je vezano na drugačiji način, mnogo ljudi recimo podrazumeva da ako se ve?e SPDIF-om da po?to je digitalno, nema gubitka (?to nije tačno), a mre?a visoko kvalitetnih kablova koji bi to sproveli dojajno bi bila interesantna investicija. Mada ja nisam zaista siguran da gubici uzrokovani na taj način mo?da nisu veći od dobitka ?to je sabirnica bolja u (ozbiljnom) digitalnom mikseru. Konačno, apsolutno podr?avam kao i pola ove planete ideju da lep?e zvuči ono ?to je sabrano u dobrom analognom mikseru, ali ne znam kako bi to digitalni mikser bojio? Konačno postoji čuveni sindrom koji sam primetio ovde kod nas (a nisam na stranim forumima) a to je da se DAW i pluginovi POTCENJUJU, jer su u većini slučajeva dobijeni ilegalno, pa se po nekom vekovima starom psiholo?kom mehanizmu potcenjuje sve ?to je za d?abe. Nekako sam uveren da bi native plugovi bolje zvučali da su svi plaćeni, a i da bi sabiranje u Nuendu bilo bolje da je oficijalno kupljen (čast izuzecima, naravno, govorim o tvrdnjama koje često čujem da ovo ili ono ne valja zvučno u nekom DAW-u)

Znate ima jako dobrih muzičara, koji mogu odsvirati ili iskomponovati sjajne stvari, ali da razgovarate sa njima čuli bi mi?ljenja koja mo?da ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo. Da je ovaj ili onaj brand gitara "lo?" da je samo na pravom Stratokasteru iz te i te godine moguće dobiti "taj ton" i slično, da je samo ta i ta generacija tog i tog pojačala u stanju da da ne?to.
Da li umanjuje ve?tinu i vrednost tih ljudi kao muzičara, i to da su sjajni u onome ?to rade, ako bi se javno reklo da su podlo?ni predubeđenjima? Ja mislim da ne, i to ne znači da oni nisu vi?e nego dobri u onome ?to rade. Neko mo?e da vam smiksa sjajno album ili ne, bez obzira kakvi su mu stavovi o sabiranju i da li poznaje vi?u matematiku, i dsp processing.
Ljudi se izgleda boje da javno priznaju kad neko ne?to ka?e ?to je mo?da iz predubeđenja, jer će ispasti da pljuju nekog, a nije u tome stvar. Pa ja prvi imam određena predubeđenja i "mitove", i vi?e volim ovo od onoga. Koliko je sad svako samokritičan je druga stvar.

Elem isto i za ovo oko digitalnog miksera, jednostavno meni je uvek najbitnija stvar : da li je vredno truda? Ja znam da gomila mnogo pametnijih ljudi od mene koje snimatelji i producenti posmatraju kao idole u belom svetu sabira u analognom stolu i nije im mrsko proći kroz komplikovanje. To je u redu i jasno je za?to. Ali zaista nisam čuo da iko od tih istih sabire u digitalnom stolu jer je to bolje od DAW-a, ili da neko ko je majstor za Pro Tools sabire umesto u njemu u nekom digitalnom stolu jer je to "Bolja digitalija" (ispravite me ako gre?im i neko ovde zna za takav slučaj). Tj, da li su svi oni glupi a mi smo otkrili do sad nepoznatu činjenicu zvanu rupa na saksiji digitalnog snimanja? I čak i ako razlika postoji da li je ona čujna bilo kome (ne mislim na laike), ili je samo u granicama matematičkih dokaza?
Dushan_S is offline   Reply With Quote