Quote:
Originally Posted by Arthur
kolko sam ispratio onu tvoju racunicu, sa nulom na gainu pre fadera, i 24bitnim zapisima, mogu sabirati 256 strejt kanala pre nego 32bitni floating point nuenda ne krene da "jede" bitove?
|
To vazi samo za Fixed point 32bit.
Floating point od 32bit u Nuendu (ili bilo cemu drugom) NEMA rezoluciju odnosno preciznost 32 bitnog integer moda. Procitaj Rane-ov papir.
32bit se u floating point raspodeljuju na mantisu i argument i dele taj prostor. U Fixed point je sve dostupno odbirku, koji je uvek izvorno fixed point.
Ako postoji 64bit Floating point mod, onda koristi njega za krajnji rezultat, mozda lupam i izvini ako to ne postoji.
E, da, panovanje je takodje gain, dodatni!
Generalno je neki optimum od 48bit za aritmetiku za digitalni audio, kompromis, koliko se secam.
Quote:
Originally Posted by Arthur
Ja imam srece sto vecina konvertera sa kojima sam u zadnje vreme radio su 16bitni, a kada mixam, drzim projekat u 32bitnoj rezoluciji, ali pritom NE DOZVOLJAVAM nuendu da automatski konvertuje zapise u tu rezoluciju... cini mi se da sam je to ok?
|
Ok, ako mozes prebaci 16bitne wavove u 24 bitne (neka ostatak popuni nulama), to su veci fajlovi ali su danas diskovi jeftini... pa onda smiksaj sve u krajnji format sa sto vecim brojem realnih bita... na kraju to odseci uz obavezan dithering na broj bita koji ti treba. Ako radis bilo kakvu dodatnu obradu, onda si ogranicen na velicinu zapisa medjurezultata, te tu mozes da imas problem...
inace Floating point je malo podmukli format, koji je dobar za mnozenje, ali kada se krene sa sabiranjem, onda krene besomucno odsecanje i gubitak znacajnih informacija. Moze coveka navuci na pogresne odluke. A ako nema dobrog ditheringa za kanal koji je odsecen tokom obrade (ekvilajzer, kompresor)... onda se to multiplicira.
Generalno analogne sabirnice "odsecaju" informacije utapanjem signala u sum ili koloracijom usled klipovanja, i sve to covek cuje ali ga ne bole usi od toga....
Digitalne sabirnice to rade UZASNO i rezultati se nikome ne dopadaju, i da nisu IZMISLILI dithering i da nisu ZABRANILI korisnicima teranje signala u digitalni klip, i da negde nisu DRASTICNO povecali broj bita za medjurezultate... digitalni audio bi verovatno ostao utopija.
pozdrav
bogi