View Single Post
Old 16-04-2006, 09:34 PM   #28
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Bob Katz: Analog vs. Digital summing

Quote:
Originally Posted by OFF
Ne, kao sto je Diviner primetio, ja sam samo preneo stav coveka koga cenim i koji definitivno ima ime u poslu. To ne znaci da su sve njegove teoreme aksiomi, ali to sto je rekao je, pretpostavljam, zasnovano na iskustvu i stotinama mixeva uradjenih ovako i onako. Ja licno o tim je*enim sabirnicama neman nikakav stav, sve dok za koji dan ne uradim jedan test Nuendo vs ProTools vs Analog sum, koji cu okaciti na forumu.
OFF, da pojasnim.
Rec je o komunikaciji izmedju dva clana Foruma a ne o tome sta ti, i da li cujes. Mozda sam te upotrebio kao los primer, i izvini zbog toga.

Mozes reci JA cujem razlike ili JA ne cujem razlike, ali nije sasvim korektno unapred ubedjivati nekoga da on licno "razlike ne moze cuti". Zasto bi to radili?

Ovo je iskustveni i licni stav, i da priznam, sumnjicav sam bio i ja do proslog leta. Ne u smislu da li ja cujem razlike ili ne, posto nisam uopste merodavan, nego da li drugi cuju razlike. Na tome baziram svoju "objektivnost" u ovom slucaju, upravo zato sto nisam ja licno u pitanju.

Ovo je stara dilema o kojoj se stalno lome koplja, i nije slucajno da je i BoZo Electronics upao u takvu problematiku... pre ili kasnije svi proizvodjaci (ako se tako smemo samonazivati...) se okliznu na tu koru od banane... to smo kasnije saznali.

Zakljucak je da ljudi apsolutno cuju mnogo vise nego sto su toga cak i sami svesni, pitanje je malo i kasnije odluke (hm, to je mozak, a ne usi) da li ce o tome pricati ili ne, bez obzira da li je u pitanju "cujem razlike" ili "ne cujem razlike". Culo sluha, takodje, daje strahovitu kolicinu (korisnih?) informacija, pitanje ostaje samo da li ljudi znaju da ih koriste, i da li znaju da ih razlikuju, i na kraju, da li imaju na cemu da ih cuju.

Dugogodisnje smaranje sa, recimo, reverbima u ovom poslu definitivno razvijaju neke funkcije u mozgu cije sposobnosti rastu iskustvom i praksom... ne vidim sta je tu cudno, jer to vazi za svaki zanat, od kovackog pa nadalje... te ne kapiram zasto se podize ovolika halabuka i sprdnja oko normalnih pojava u ljudskom zivotu, i zasto se sve to dovodi u pitanje...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote