View Single Post
Old 16-04-2006, 09:11 PM   #27
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Bob Katz: Analog vs. Digital summing

Quote:
Originally Posted by diviner
Sasvim mi je logicno da je culo sluha drugacije i osetljivije kod zivotinja koje ne vide, ali to NIJE argument za tvrdnju da je culo vida kod coveka mnogo osetljivije od cula sluha kod coveka.

Mozda samo da je culo vida coveka mnogo razvijenije od cula vida kod slepog misa, ako je to, da ponovim, slazem se apsolutno.

Inace, govorim o ljudima koji nemaju niti slab vid niti slab sluh... Ili ja ne kapiram sta hoces time da kazes.

Quote:
Procitao davno, cak i prije nego sto su mnoge teme nastale povodom toga (cini mi se da je lesha skoro imao temu u kojoj je ovo spominjano)... Problem je sto se ovdje prica o teoriji (problem tvoje pa i moje price je sto svi pricamo teoretski) a konkretna realizacija svega je na daleko kompleksnijem nivou, koji cak ne mora, po principu svog djelovanja, biti zasnovana na pomenutoj teoriji.
Zanimljivo, sasvim oprecno dozivljavamo praksu... praksa po meni nije kako cu ja napraviti headphone amplifier, nego je praksa kako ce se on koristiti i sta ce ljudima doprineti u njihovom poslu...
Kako cu ja tehnicki resavati tu spravu, to je manje bitno i to nije problem korisnika sprave.

Ili, praksa nije kako se pravi mikser, nego kako mikser na kraju zvuci... ili ja mnogo lupetam? Ako lupetam, upozorite me na to, ako nije problem...

Quote:

Da ti sada ne bi postavio sledece pitanje: Kako to mislis ja pricam u teoriji, a ti si samo plasticno nagovjestio odnosno sugerisao da nema cujnih razlika, ja cu ti odmah reci da sam mogao kao i ti raspresti teoretsku pricu potkrepljenu brojkama i linkovima (kao sto sam to ranije radio...recimo ovdje http://www.rumski.com/forum/showthre...?t=7835&page=3 treci moj post , obrati paznju na datum pa ces shvatiti da u svemu ovome nisam nov ) samo ne vidim ko bi to citao (ljudi poput mene i tebe kojih ova prica interesuje ima jako malo)
Nebitno je "ko bi to citao", treba pisati korektno i ne obracati paznju da li se to nekome dopada ili ne, to vazi za moj slucaj, i ja ne mogu da radim drugacije... najgore sto moze da se tolerise u mom slucaju je da ne pisem nista.
Repliciracu ti bas u tom threadu, nema veze sto je iz arhive...

Quote:

a i pricali bi samo teoretski...Ni ja ni ti ne znamo kako su rjeseni algoritmi za suming unutar recimo jednog Nuenda, i mozemo samo da nagadjamo sa "principima" funkcionisanja suminga u audio softveru.
Ne, mi ne mozemo znati kako je reseno sumiranje u Nuendu, ali za drugi deo gresis, ne moramo nagadjati o principima sumiranja, posto su opisi tih principa u knjigama i standardima... ok, mala odstupanja mogu da postoje, ali su principi jasni i dostupni. Tvorci Nuenda nisu izmislili sumiranje i miksanje, i Nuendo je nastao mnogo kasnije, posto su prvi mikseri bili predstavljeni javnosti... to je mnogo starije cak i od Forumskog shvatanja reci vintage.
Znaci tvorci Nuenda uce iz knjiga koje su i nama dostupne, jer se inace nisu nauceni rodili, a i niko ih ne bi placao da "izmisljaju rupu na saksiji".

Quote:
Naravno, to ne znaci da JA necu bjezati od diskusije sa tobom (s tobom je uvijek zadovoljstvo razgovarati jer se ne "palis" i argumentujes svoje misljenje, pa je veci izazov pronaci kontraargument, a i na kraju svi profitiraju znanjem) samo veceras nemam vremena, pa cu gledati da se vec sutra bacim u analizu onoga sto si rekao i nadjem eventualne propuste
Drago mi je da ti se diskusije sa mnom dopadaju, i hvala na komplimentima.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote