Quote:
Originally Posted by OFF
Ma ozbiljno, licno meni i kolegi, koji je bio sa mnom na praxi kod njega u studiju, pre manje od godinu dana. Meni je zvucao potpuno ozbiljno, i vrlo direktno i konkretno, tako da otpada varijanta da ga nismo skapirali. Sad, glupo je sto pominjem coveka u odsustvu, samo sam hteo da izrazim stav jednog od ljudi 'u poslu', i sigurno jednog od najzaposlenijih producenata kod nas.
|
Jedna od osnovnih postulata pravilnog spoznavanja naucne istine je kriticizam i samokriticizam. To znaci da ne morate (kao ucenici) uzimati sve sto vam ucitelj kaze zdravo za gotovo, vec ga navedite, ako vam je sta sumnjivo da argumentuje zasto je nesto ovako ili onako...Kada bih ja sabrao "djela" odnosno, nebuloze, koje su moji profesori izvaljivali, a u nekim ih i ja ispravljao (ne zato sto sam eto pametnjakovic i pametan, nego zato sto su to bile prave gluposti i nebuloze), bilo bi to na dve strane.
Naravno, ne idem u problematiku toga da li si ili nisi povjerovao u doticnu izjavu (vidim u tvom tekstu dozu sumnje, cim navodis citat a ne tvrdis to licno), ali reci da je nesto bolje miksovati spolja (pa dovoditi sebe u rizik borbe protiv jitera sa tako obimnim flow-om podataka kroz optiku ili koax, dodatnu kontrolersku logiku drugih uredjaja, latentne probleme sinhronizacije kloka itd itd) tj ne sabirati kanale u sikvencerovom mikseru je blago reci bezveze. Evo, vec sam ti naveo dovoljno argumenata zasto ne moze biti bolje, a mogu ti navesti i par zasto je bolje raditi sve u domenu softvera:
Digitalni suming unutar sikvencera se radi putem suming algoritama koji se usavrsavaju vec citavih 15-ak godina. Takodje, mogucnost pojave greske prilikom kalkulacija suminga je svedena na 0 (razno raznim checking algoritmima, a na niskom nivou raznim CRC algoritmima). Posto se radi o kalkulacijama koje se rade u 24bitnoj rezoluciji, odmjeravanju na 48Khz, sto ce reci sa priblizno 16 000 000 x 48 000 rezoluciji nivoa odmjeravnja u jednoj sekundi, sa preciznoscu 10E12 (10 na 12-u) ili bilionitom rezolucijom, cak i usljed pojave odsjecanja nekog dijela broja koji je izrazen u pokretnom zarezu (pa usljed toga nastanu greske koje bi kao akumulacijom trebale postati problem) vjeruj mi ti to ne mozes cuti, sta god ti drugi rekli, jer ljudski sluh je ipak ljudski (sjeti se samo da covjek ne moze primjetiti vise od 25 , ili hajde da taj broj povecamo na 50, pokretnih slika u sekundi, a oci su daleko savrseniji organ od usiju) pa sve to u samo jednoj sekundi.
btw. slazem se sa Ogijevom i Dushanovom izjavom oko sabeernica, i apelujem da se sabeeranje odrzi sto prije