Re: Mali savet oko samogradnje...
Da woofer je niskotonac, na zalost u Auto sound svetu iz nepoznatih razloga se ne spominju izrazi niskotonac i visokotonac. Vec Woofer i Tweeter, mid range ne koriste nego sirokopojasne ali ih u stvari i nema uopste.
Na zalost imam vec kuci 6 skretnica 2X12db twoway i 2X18db twoway i jednu vec gotovu 24db treeway koju jos nisam probao, nalazi mi se u jednim kutijama, ali cu ih sigurno probati.
Inace two way mi nikako ne zavrsava posao, kao sto rekoh ako ga ne odsecem odozdole mogu da ga bacim u kantu, jer sam bacio pare, a tweeter sam vec testirao na svim raspolozivim freq i dobar je.
Veceras sam ih probao zajedno (uzeo sam od prijatelja treeway cross) tako shto sam na prednjim kanalima postavio na tree way skretnici koja ima cutoffe na 420h i 8k, sirokopojasni, dok sam tweeter probao na zadnjim kanalima ogranichen samo kondenzatorom, tako da je svirao od 4K.
I dobio sam ono shto sam hteo, perfekciju, sirokopojasni svira izuzetno, trpi ogromne snage, nema probijanja, distorzije i kacenja, tweeter upotpunjuje nedostatke od 6k do 8K, tako da sam dobio perfekciju.
Fakticki stoje jadan iznad drugog. Znaci razlika je nebo i zemlja.
Sad samo da resim kako nesto slicno da napravim da ovakvu zvucnu sliku dobijem sa oba zvucnika na prednjim kanalima uz dobru skretnicu, ako takva uopste postoji.
Ili da ih bacim u ormar i da zaboravim prednje zvucnike.
Ukoliko nemam perfekciju, bolje i da ih nemam.
edit: editovao sam gresku, tweetere sam probao na zadnjim a woofere na prednjim.
Last edited by Lucky; 14-04-2006 at 05:27 AM.
|