View Single Post
Old 13-04-2006, 06:48 PM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Bob Katz: Analog vs. Digital summing

Zdravo Arthur,

Quote:
Originally Posted by Arthur
.....Crnci pola svog potpisa u Rap-u postizu guranjem SSLova u crveni rezim rada...
To je sasvim normalno, kada se u nekom pravcu (tipu, ili kako se to vec zove, ne znam) u muzici u startu koriste "specijalni" efekti iz oblasti obrade zvuka. S obzirom da se iskusni i talentovani slusalac jako tesko moze prevariti, a takvi obicno cuju sve "prevare"... U tom slucaju, ali samo u tom, spomenuti mikser i njegov rezim rada, postaju specijalni effect processor... rezultati tada ulaze u domen psihoakustike, koja se inace izuzetno (ako ne i sasvim) koristi u muzickoj produkciji, pa vise od trecine Katzove knjige je vise ili manje u domenu psihoakustike. Time psihoakustiku ne treba mesati sa zvukom u prostoru, nego sa uticajem zvuka na slusaoca i kakve mu subjektivne osecaje izaziva.

Inace, gde god se kod neke sprave zvuk obradjuje nelinearno, i filtrira, zakasni pa sabere ili oduzme posle (opet) filtriranja... makar i samo malo i nenamerno... takva sprava ostavi "potpis" kao otisak prsta. S obzirom da culo sluha radi vrlo kompleksno (kao da ima mogucnost expandera "detalja"), takvi "potpisi" se tesko simuliraju i postizu se samo izvornom spravom koja je propisno podesena (ako treba i "u crveno").

Simuliranje je tesko najvise zato sto se neke stvari jednostavno CUJU, a mi bas i ne znamo sta je od tih "sitnica" bitno a sta ne... mnoge su utopljene u sum na snimku, mnoge se ne mogu ni izmeriti (kad meris nesto, bilo bi dobro barem da znas sta zelis da izmeris, recimo).

Znaci, generalno, svaka sprava u obradi zvuka ostavlja nekakav potpis, koji najverovatnije, neko na kugli zemaljskoj moze da prepozna, izaci na kraj sa tim nije nimalo lako... kad moze da cuje jedan covek, onda vec imamo problem, ok nije veliki problem, ali postoji. Onda mi tu (uvek je zgodno kada smo na putu da ustanovimo da smo omasili) dohvatimo statistiku, i problema onda "nema".

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote