Quote:
Originally Posted by Oggy
Greska!
Mono kompatibilnost je itekako bitna i danas jer osim sto se vecina muzike slusa sa tv-a, takodje veliki broj slusalaca to slusa sa mali mini linija sa zvucnicima pozicioniranim blizu jedan drugog, te u osnovi, dobijas efekat slican mono reprodukciji
p.s. Nije da te miniram 
|
Heeej...

. Pa nemoj tako

. Ma nisam ti ja nigdje tvrdio da nije bitna. Samo sam rekao da se danas mnogo manje pazi na nju iz opravdanih razloga (ko slusa muziku na mini liniji i tvu onako kako si opisao, vjeruj mi pola onoga sto cujemo u (home) studiju gotovo uopste ne cuje, tako da je mono kompatibilnost najmanji problem

). A i sam efekat faznog potiranja je ipak manji (ili ipak drugaciji) kada slusas zvuk sa dva izvora koji su razmaknuti samo 20cm, i istog tog zvuka sumiranog u mono u mikseru, a i samu pojava je gotovo nemoguce za izbjeci jer ce se uvijek naci neki ton/zvuk koji ce interferirati izmedju dva izvora (zvucnika), kako god ih slusao i uvijek ce se na drugaciji nacin manifestovati.
Sada sam dosta stvari relativizovao, ali sustina ostaje: danas je mnogo manje bitna stereo/mono kompatibilnost i barem ja licno je ne smatram za mnogo bitnu (ponavljam, onome ko slusa muziku na svom kasetofonu od 15eura, ili miniliniji od 200, vjeruj mi apsolutno nije bitno niti zna sta je stereo->mono kompatibilnost, jer ionako ne cuje pola spektra). Slazem se da je bitno da ono sto producent uradi zvuci u svim uslovima slusanja sto je moguce bolje/ravnomjernije, ali kvariti neki stereofonski ugodjaj zarad slusalaca koji ne cijene dobar zvuk (jer bi u protivnom batalili AM radio,tranzistore i budz mini linije) je po meni besmisleno...Ali opet ponekad neizbjezno ako se posmatra cisto komercijalni aspekt (danas smo otisli u tu krajnost, kada je sve sto je bitno da pjesma zvuci najglasnije, najkompresovanije/najneprirodnije/najnashiljenije, da bi se eto opet istakla, tj cula na radiju najupecatljivije).
PS. Sto se tice miniranja...od ljudi za koje cijenim da znaju vise od mene nikada ne mogu doziviti nesto slicno

...slobodno me ispravljaj kad god nesto pogrijesim, jer niko nije savrsen i svi smo ovdje da naucimo nesto novo.