Re: Sirenje zvuka
To sto Idekius radi ima smisla ako se zeli dobiti na sirini stereo slike odredjenog instrumenta i prostornosti istog, odnosno pozicije instrumenta u ukupnom miksu. Naime pravom kombinacijom fazne razlike, adekvatnog (kraceg) reverba, kao i pan-a (pan je samo jedan elemenat u kreiranju pozicije instrumenta u STEREO miksu, i predstavlja samo suvu razliku intenziteta "lijevog i desnog kanala") kao i pravilnom frekvencijskom/spektralnom korelacijom (neko vec spominjao odabir "zvukova" ili farbi koji se bolje slazu u miksu, ili ako se vec ne vodi racuna o tome, da se barem rade zahvati na tome da se oni medjusobno ucine frekventno kompatibilnim), i na kraju samim intenzitetom instrumenata ili elemenata (ako su tu i vokali) koji cine miks (a tu spadaju kompresori, limiteri...) mi zapravo kreiramo konacnu zvucnu sliku.
Da li cemo je kasnije sminkati ovim ili onim, stvar je ukusa (mastering) ili potrebe (ako je bilo sta zeznuto prilikom aranziranja ili miksa, stvari se trebaju pokusati popraviti), ali sustina je da ako se pravi miks sa namjerom da se uradi prostorno vjerodostojna simulacija ovog ili onog prostornog rasporeda instrumenata (bilo da se ono oponasa ili samo zamislja) i same zvucne slike muzickog materijala (to se radi i u elektronici...zasto da ne), nije samo dovoljno puko pomjeranje pan pota. Naravno, znam da pricam ne tako novu pricu (tj da nisam pronasao toplu vodu), ali prosto ovo pisem zbog decka koji je postavio pitanje kao i zbog mnogo drugih novajlija koji mogu citati ovaj i druge topike (jer mi se cini da je , Tazman konkretno, postavio pitanje a prije nego li je tacno definisao sta zeli i kako zeli...ili makar nije znao to sta zeli nama da priblizi i koncizno objasni).
@Tazman: Sve instrumente koje sam ti pomenuo imaju ekstra kvalitetne lead-ove, a nekima mozes mjenjati parametre do neprepoznatljivosti (Reaktor) te ti predlazem da se poigras sa istim (usput ces nauciti koji od parametara kako "boji" zvuk) pa ces u buducnosti daleko lakse baratati sa istim. Takodje probaj i ovdje predlozene plugove za "fazno pomjeranje" i "frekventivno mjesanje" zvuka izvora, ali tek nakon sto probas instrumente na suvo (kako ti se ne bi sve bezveze zbrljalo...neces znati sta koji plug radi). Samo polako i sa malo razmisljanja, dosta vjezbanja dosta stvari ce ti se razbistriti u glavi.
Last edited by diviner; 02-04-2006 at 08:37 PM.
|