Thread: Sirenje zvuka
View Single Post
Old 02-04-2006, 07:02 PM   #7
zagor
Member

zagor's Avatar

Default Re: Sirenje zvuka

Stereo Imager mnogi koriste i u masteringu ( Big Bass Brian, Chris Athens...) ... ja se nisam usudjivao jer je klasicna navlakusha. Nista posebno ne postizes, a vrlo lako predjes granicu i sve se sjebe!!!

Idekius, malo mi je samo chudno KAKO ga koristis, obzirom da gitare stavljas na pola PAN-a, a onda ih "chepish" dodatno Imagerom... sem ujebavanja faza, sto je lako proverljivo kliktanjem MONO/STEREO dugmeta, ako ga imate, ti pravis identicnu stvar kao da si fizicki rasteglio oba kanala skroz na samom PANu. Samo radeci to Imagerom, nemas utisak konstantnog stishavanja, kao pod pan potom i tripujes da mu se menja i vertikalna pozicija. To je kao razlika. A ustvari je tripovanje, uglavnom, zato ga i ne volim. Moje mishljenje, naravno. To je jedina razlika.

Moje iskustvo dokazalo je da se DELAY generalno pogresno koristi u vecini slucajeva, tj. da se ne koristi u prave svrhe. Elem, probaj da shirinu i punocu ( a prvo nabodi neki masan kompresor ) dobijes minimalnim delay-om, tj. natrimuj ga sto blize prvom udarcu, ako si me razumeo... znaci, ne 350 ms... nego uzasno malo, tu i nije bitno da je u tempu, jer pricamo prakticno o sitnim titranjima... naravno, pokreni oba kanala, podrazumevam da je delay dvokanalni, a svaki je! Najmanje! Vrednosti ne smeju da budu iste, naravno, feedback smanji skoro na minimum... koristi naravno ushi iskljucivo, jer ti najbolje znas sta zelis da postignes. Slobodno nabijaj output gain, tj. WET i probaj da preteras, ali da ne krene delay da ti izjeda LEAD farbu. Ovo je mozda najproverenija tehnika, gde se uredjaj koristi na potpuno "drukciji" nacin od svakodnevnog, gde ga na vocal nabijamo na, ne znam, 300... 700 ms i vise ili manje. A onda dohvati neki solidan EQ i kreni da rokash po samom efektu, a ne po lead zvuku, jer "gojeci ga" ili shiljeci, pogotovo jeftinim EQ-om postici ces samo kontra efekat. Na leadu minimalno hirurgije... bolje promeni zvuk ako ti nije skroz po volji, ili dzraj po samom synthu parametre...

Moras da probas, sam ces videti sta ti najvise igra! Konkretno, tom tehnikom i raznim reverbima ( uglavnom non linear AMS, EMT, LEX ) Phil Collins je pre 20 godina od mono snera pravio ORMAN koji obija malter sa zidova... Doduse, nije koristio plug-inove, pa ne znam da li ces uspeti da napravis synth koji obija isti tom tehnikom. Multi tap poput EMT-a, TC 2290 i slicni su napravljeni u te svrhe!!! Naprimer! I verujte da itekako imaju svoj karakter. Neko je skoro pomenuo na forumu za delay da bar to ne mora da se kupuje kao sprava. Ne slazem se!!! Vrlo je bitan, mozda najbitniji za pravljenje atmosfere i pozicija!!!

Nadam se da sam ti bio od koristi... dakle... prvo nadrk kompresor, pa igra sa delayom i naravno, nekim prostorom ( tu bi ti igrao Eventide ) ne znam sta da ti preporucim od plugova... neki impuls, nadji neku haludzu!!! U Ambience library-u imas svasta. Vidi, pa nadji neki AMS ako postoji... Chachkaj vec...

Javi ako upali!!! Pozdrav...
zagor is offline   Reply With Quote