View Single Post
Old 01-04-2006, 06:15 PM   #19
Dompax
Member

Dompax's Avatar

Default Re: Mikrofon za el. gitare

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Pazi ako ?eli? specifično ba? zvuk gitare U SOBI, kako ga čuje? uvetom, pa uzmi kondenzatorski mikrofon i dovoljno fleksibilan stalak i stavi mikrofon upravo tamo gde ti je glava, pa se jo? poigraj i paternima na mikrofonu i miči ga unaokolo. Ono ?to meni nije jasno je u stvari, ?ta će ti takav zvuk. Ono ?to je rekao Zvinčić, proveri sa drugim mikrofonom da bi video da li ti je ispravan. Takođe imaj u vidu da do?ivljaj "mase zvuka" koji čuje? na snimcima potiče od layer-ovanja gitara i toga da gitare dobro sarađuju sa bas gitarom. Uglavnom su gitare koje čuje? u pop-rock produkciji "o?i?ane" i prilično tanke. Samo i dalje te upozoravam da se radi i o gitari i samom pojačalu. (po?to vidim da to nikako ne pominje?) Ne mo?e? usnimiti ne?to čega nema, a konačno, farbu na pojačalu treba da pravi? da se dobro usnimi a ne da ti dobro zvuči u prostoriji. Ono ?to ti na uvo zvuči predebelo, ili sa previ?e srednjih ili ?ta već, mo?da snimljeno zvuči kako treba. Probaj se sa tim poigrati.
Ma gledaj, sve je meni jasno, samo jedno nije..
Kako moze biti toliko razlicit zvuk od onog kojeg cujem kad se spustim ispred pojacala (ne prislonim bas uho jel , ali nije ni zvuk sobe) od onog na snimci? Nije da sam siguran kakav bi zvuk trebao dobiti preko mikrofona ali mi je malo sumnjivo da je toliko razlicit. Nisam spominjao opremu jer sam mislio da je to nevazno s obzirom da zelim snimiti taj zvuk koji cujem (ma bar priblizno), pa bio los ili dobar. Inace snimamo Gibson Flying V u H&K Attax 200 hibridnu glavu i H&K 4x12 box. Gitara ima prirodno debeli zvuk, a pojacalo radi posao cisto u redu s obzirom da je zeljeni zvuk heavy/nu-metal prizvuka...
Hvala na savjetima!