Da sam na tvom mestu, u tvojoj situaciji, uradio bih sledece:
Hor je na bini. Mikrofoni mogu da budu postavljeni da sledeci nacin: Dva mikrofona (pozeljno isti model), kardioidni patern (pozeljno je omni, ali ako ces da snimas gudace u istoj sali, onda bolje kardioidni), razmak izmedju ta dva mikrofona bi bila recimo 3 metra (centriras ispred hora), kazem "recimo" jer ces ovo sam morati da postavis i da cujes sta to mikrofoni hvataju. Ne bi trebalo da budu ni blizu (manje od jednog metra, izgubices stereo sliku) ni daleko (vise od 4 metara, na kraju ces dobiti tzv. "ping-pong efekat), i to sve zavisi od sirine hora. Ako je hor bas sirok, upotrebi 3 mikrofona sa razdaljinom od 1.5 metra izmedju njih, s time sto centriras srednji mikrofon na hor.
Sto se daljine od hora tice, tu ces sam morati da trazis "sweet spot" (gde se dirketni zvuk sastaje sa reverberantnim). Mozes i da postavis mikrofone blizu hora, veoma blizu da bi dobio sto cistiji zvuk, suvi zvuk, pa kasnije nekim multiefektom kompenzuj taj prostor sto si izgubio na snimanju. Ja bih licno hvatao originalnu reverberaciju sale (ako je dobra), tu negde oko "sweet spot"-a.
Monitoring resi na taj nacin sto ces slusalice i mix (matrica+gudaci ako je potrebno) obezbediti samo dirigentu, dobar dirigent i uvezban hor nece imati problema da se uklope sa matricom.
Sto se gudaca tice, smesti ih sto dalje od hora, i da budu naspram hora, da hor dirketno gleda u kamerni sastav, i obrnuto ... da bi tako postigao sto cistije snimanje gudaca i hora.
Mikrofoni isto kardioidni. Ako imas 6 violina, mozes da postavis jedan mikrofon za svaku violinu na sledeci nacin: Relativno blizu kutije (20-30cm), blizu gornje daske da bi dobio siri i prirodniji zvuk, ili blizu kobilice (mostic) za zvuk za boljom definicijom.
Druga opcija je da postavis dva mikrofona izmedju dve violine, jedan iznad (20-30cm) i jedan ispod (20-30cm). Ne znam koji bi zvuk dobio ovom tehnikom, ali sam video da se dosta koristi.
Violoncelo: Postavi mikrofon odmah ispred kobilice ako zelis briljantan zvuk, ili odmah isped f-otvora za malo puniji zvuk.
Ne znam kakva je pesma, da li hor peva u isto vreme sa kamernim sastavom, i kojom jacinom. U tom slucaju ce ti trebati moniroting za svakog clana kamernog sastava (slusalice naravno), ipak hor moze da zazvuci veoma jako. Ukoliko ne pevaju u isto vreme sa gudacima, ili pevaju ali tiho, onda im zaista ne treba monitoring.
Ako ne mozes da snimis gudace zajedno sa horom, snimi ih odvojeno, mislim da nije veliki posao snimiti septet. Ako ih snimas odvojeno, i ako sala ima dobru reverberaciju, koristi omni patern na mikrofonima za hor.
Najverovatnije sam nesto izostavio

. U svakom slucaju spazices eventualne probleme na samom snimanju, pa se snadji
Poz.
P.S. Nikada nisam snimao ovu kombinaciju, ali bih ovako pristupio u tvojoj situaciji.