Thread: Stereo vs Mono
View Single Post
Old 22-03-2006, 06:55 PM   #17
kejkz
banned

Default Re: Stereo vs Mono

Quote:
Originally Posted by Max
Imam externu kontrolu sa vol i mono ..... ali ako slusanje na RME dodelim samo jednom izlazu ( npr levom ) , da li kad stisnem mono dugme na kontroleru gubim realnu snagu ????

...... tj slusam slabije nego sto jeste ???
Dobro, sada mi je jasno. Pokusaj sledece: ako vec radis mono od pocetka (nikad nisam radio za TV ali shvatam zasto je bitno) kada prebacis na kanal bilo kog softverskog izlaza, centriraj pan poziciju na tom kanalu (najlakse sa ctrl+klik). Dobices snimak koji je tisi od originala, ali to je normalno, evo zasto: treba da podesis pan law u totalmix-u na 0dB (pritisni F3 na tastaturi i u donjem levom uglu je ovo podesavanje), jer kao sto si i sam cuo, utisan je tacno za onoliko koliko si ga podesio (-3, -4.5 ili -6dB). Nema potrebe da ukljucujes i mono na kontroleru posle ovog podesavanja, sve ce ti izlaziti mono i tacno centrirano u sredini sa tacnom jacinom. Ovo isto podesi i u Nuendu, mada nisam siguran da je ukljuceno ako se koristi samo mono izlaz, ali proveri...

...da samo malo pojasnim, kada postoji jedan zvucni izvor, i kada je pan na sredini, zvuk se podjednako cuje na oba zvucnika. Ako se signal pomera po osi, bez pan law-a, cuce se jace u sredini, sto mozes proveriti ako iskljucis pan law i panujes signal. Zato se koristi pan law da kompenzuje ovu razliku u jacini. Ako je potreban snimak koji je mono, koristi se pan law od 6dB da bi se jos vise kompenzovala snaga, jer je razlika jos veca kod dva potpuno mono kanala na dva zvucnika...

Last edited by kejkz; 22-03-2006 at 07:15 PM.
kejkz is offline   Reply With Quote