Quote:
Originally Posted by Tiki the Boyler
Bogi, zašto si protiv šiljaka? Imaš neko logično objašnjenje ili... ?
|
Imam jedno koje je (meni) logicno:
Kada stemujes zid, recimo, i probas cetiri situacije:
1. Lupis cekicem preko spica za stemovanje u zid.
2. Lupis samo tupom stranom cekica u zid direktno.
3. Lupis samo tupom stranom cekica u zid preko smotane krpe.
4. Lupis samo tupom stranom cekica u zid preko (tvrdjeg) sundjera debelog 10cm (pri tom pazis da te cekic ne lupi po glavi kada odskoci)
Sta od ove cetiri situacije pravi najmanje buke/vibracija?
Quote:
Mislim, to je najčešće rješenje na namjenski pravljenim (industrijskim) stalcima...
|
Zato sto vise niko nece da kupi stalak bez siljaka za svoj HiFi...
Quote:
Ja koristim Quik Lock-ove stalke koji su isporučeni sa šiljcima i sa malim (poluloptastim) gumenim podloškama, pa me malo zbunjuje tvoj post......
|
Nisam siguran, ali mi se cini da je Bang&Olufsen to nekada davno "izmislio", najvise zbog estetike... pa su ga kopirali, a u medjuvremenu su ti sto su ga kopirali i "naucno" objasnili cemu u stvari siljci sluze... tako da kada ti to pricaju samo treba da zbunjeno klimnes glavom i promumlas "ahm"... i ne razmisljas puno svojom glavom... pa izaberi sam.
Siljci koji se na stalcimo koriste i okrenuti su na gore (koriste se za zvucnike koji nemaju svoje siljke, pa ih "bodu" odozdo), mogu biti i opasni...
Da su siljci dobri apsorberi vibracija, "plivajuce" podove bi stavljali na siljke a ne na gumene drzace ili federe...
Sve price o siljcima padaju u vodu kada se
izmere vibracije poda sa siljcima i sa realnim absorberima.
Vibracije kabineta zvucnika su najjace u regionu 1kHz (peak sirine jedne oktave otprilike), zatim postoje mrdanja zvucnika zbog pomeraja bass membrane ciji smer nije gore-dole nego napred-nazad na jako niskim frekvencijama... itd. Sve je to isuvise komplikovan splet dogadjaja i okolnosti da bi se nekim jednostavnim i "genijalnim" izumom resilo za svagda... u jednom potezu.
pozdrav
bogi