Re: Pro Tools HD vs Pro Tools LE
Brojao sam do 10, ubedjivao sebe da nemam vremena da sad ulecem u diskusiju... ALI ne mogu, a da otcutim.
Ono sto rece Max, apsolutno nema nikakve veze da li je to radjeno u PT ili u Nuendu, jer to potpisujem i tvrdim, niko, ali bas niko sa ovog foruma i sire ne moze da primeti i prepozna na A/B testu.
Kvalitet snimka zavisi najvise od znanja, pa talenta, pa svega ostalog.
Jedino moze postojati to da se neko oseca prijatnije u ovom ili onom okruzenju, te da mu je manje ili vise inspirativno (ali sustinski, ni to ne bi trebalo da ima veze). Utoliko mogu da priznam da je nekom bolji PT, a opet nekom drugom Nuendo ili Logic, tj. sve dok se zadrzimo u domenu subjektivnog. Naravno, mozemo pricati i deklarativno o podatcima, ali koga to jos briga.
Moram jos da kazem, da me jako iritira to izbacivanje fraza i floskula bez ikakvog kriterijuma i ovde ne mislim na nikoga posebno.
Moj studio radi svaki dan i kroz njega prolazi dosta ljudi, ali jos nikom nije zasmetalo to sto je rad u Nuendu "sporiji" ili "kompjuterskiji" od rada u PT.
Takodje, ako imas dobar racunar, ne brine te ni opterecenje, jer je to kategorija, koja se teoretski i moze dogoditi, ali se u 98% slucajeva NE DOGADJA.
Eto, toliko... Mozda sam danas malkice nervozniji, pa sam svasta nabacao, ali najdobronamerniji savet coveku koji je pokrenuo ovaj topic je da se jos neko vreme uzdrzi od kupovine HD sistema zato sto to potpada pod "kompjutersku opremu" kojoj strahovito pada cena u jedinici vremena, a ocigledno je da (ako se rasprava vodi na ovom nivou) bi to bio cist gubitak kapitala.
Moj savet je da jos malo poradis na sebi, pre nego se odlucis za tako ozbiljan ulog, jer daleko od toga da HD ne valja, ali samo onome ko iz njega izvlaci 100% i potpada pod kategoriju "komercijalni studio".
Drugi uslov bi bio da imas toliko novca da ne znas sta ces sa njim, pa ajde i PT HD.
|