View Single Post
Old 13-03-2006, 09:23 AM   #34
AVaX
Stara Rumski Elita 2003.

AVaX's Avatar

Default Re: YU Pop & Folk VS. .......

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
E sad pretera. Upravo je obrnuto, dapače. Ako pogledaš godišnje liste zarada, znači kompletno inkasiranje, primetićeš da ono na šta ljudi troše pare nema nikave veze sa onim što emituje mtv. Bendovi kao U2 se recimo razbijaju od tiraža i para (120 miliona dolara ukupno recimo 2002), dok većina crnaca koji skaču po MTV-ju zarađuje daleko manje i imaju kratak rok trajanja, ali se trude da izgleda kao da prave pare, jer i oni tamo imaju neku "estradu" koja nema direktno veze sa stvarnim stanjem stvari. Recimo ljudi kao što su Rod Stjuart, Phil Collins i tome slično i dalje imaju jako velike godišnje zarade, veće nego neka navodna "Imena". A Moby ti nije dobar primer, jer on nije zaista zvezda u pravom smislu. Prosečan amerikanac ne misli o Moby-ju. Zvezde su Stonsi, Bon Jovi, Van Halen, Kiss, Bruce Springstin, U2 itd. Recimo znam da svaki drugi amerikanac zna za bend Kiss po istraživanju javnog mnjenja, što je neverovatan uspeh kod njih. Ono što se mi ovde furamo kao "poznati bendovi" a u stvari se radi o bendu kao što je recimo Cold Play koji je daleko još uvek od toga da je "veliki bend", voleo ih neko ili ne je druga stvar. Mi ove na našim prostorima dajemo recimo prevelik značaj britanskoj i generalno evropskoj sceni koja uopšte nije preterano bitna u svetskim razmerama.

Što se tiče naše nepostojeće scene, mislim da je glavni problem u tome što ljudi zaboravljaju da pesma bilo kog žanra u svojoj suštini mora da bude pop pesma da bi bila hit. Mora da ima pop strukturu, refren koji je pamtljiv, tekst sa kojim se ljudi mogu identifikovati, dobru temu, itd. Kod nas ima shvatanja da bi nešto trebalo da liči na nešto napolju, a nema identiteta i nema PESME, tj onoga što se može otpevati uz akustičnu gitaru i da zvuči jako dobro.
Al pazi kad me ljudi uvek pogresno shvate, ocigledno da ne umem lepo da kazem ono sto mislim.
Sa tobom se potpuno slazem, i otprilike je to ono sto sam i ja hteo da napisem.
Samo nigde nisam rekao da U2 nisu popularni...
Nebitno...