Quote:
Originally Posted by OFF
Odlicna tema
Ja bih se nadovezao jos jednim pitanjem, posto i u nas postaje interesantno raditi AUTORSKU muziku za reklame.
Prosto pitanje: Uradim muziku za reklamu za neku lovu. Ona se pusta na radiju, TV-u.... Ko ubira prihode od autorskih prava, poslodavac ili ja? Mislim, sustina je, ako sam naplatio uslugu, da li sam prodao kompoziciju, ili je ona i dalje zvanicno moja, samo je koristi NPR 'Sony' ili 'Poljoprivredni Kombinat Mala Krsna' u svojoj reklami?
|
Evo, mogu da odgovorim jos na ovo, pa da se vratimo na PRAVI PUT. Novac ces ubirati TI, ali moras licno da odes u SOKOJ i odneses dokaz ( vidi sta ces odneti ) da si ti autor kompozicije, aranzmana ili teksta ( u diskografskom svetu odneses disk, koji ima svoj broj... ), naravno, prvo se registrujes u SOKOJ, ako to nisi dosad ucinio, pa onda tek ocekuj da ti se neki novac NASMESHI retroaktivno!!! Vrlo bitna stvar!!! Prijavite sami sve svoje pesme koje su objavljene, jer ukoliko prepustite sve diskografu, on ce ih prijaviti, ali u tom slucaju dobijate 1 BOD po minutu, a ako i vi licno odete tamo, dobijate puna 3 BODA. Naravno, zajebace vas kao i sve druge- evo primera ATELJEA TRAG ( mozda sam dosadan sa njima ) koji su autori oko 300 aranzmana radjenih za popularne, vrlo popularne ili najpopularnije izvodjece komercijalnog faha i brojnih kompozicija, koji za svoj rad ( ima ih dvojica ) dobijaju godisnje bednih 1000- 1500 evra ( zajedno ). E tu problem nije samo SOKOJ, kao sto mnogi misle, vec i TV i radio stanice ( komercijalne, ne nacionalne ) koje ne dostavljaju verodostojne kosuljice. Tako se desilo da Leontina sa tada jednom iskomponovanom pesmom i 4-5 tekstova za festivalske sracke koje se nisu ni vrtele, dobije 250000,00 dinara, sto je bilo bar 30% vise od Kornelija Kovaca. Njega mozete voleti ili ne, ali opus mu se broji hiljadama aranzmana, kompozicija... Bolje da kazem... stotinama hitova. Marina Tucakovic koji dosta pljujete ovde koliko sam video, sa pravom ili ne, uzme za 4500 tekstova iz svoje radionice tricavih 300-400 hiljada dinara. To je katastrofa.
Tako, zakljucak je takav da se svi moramo cuvati prevara, vrlo vesto obraditi svaki ugovor koji potpisujemo sa advokatom ili nekim vrlo iskusnim, pa tek onda ocekivati neku dobit, jer sve je to PRESITNO da bi se zadovoljili. A sto se reklama konkretno tice, isti je postupak, samo jedini problem je kako je marketinska agencija zavela neku reklamu i kako ( kao sta ) ces je ti registrovati u SOKOJu. Zvacu advokata ovih mojih momaka, pa cu postovati nesto vrlo konkretno, nadam se!!! Ali imajte u vidu da se reklama vrti relativno kratk ( vremenski ) i da je vrlo kratka forma, tako da bi veci profit mogli ocekivati jedino od nekog MEGA klijenta koji se emituje i na nacionalnoj i na svim komercijalnim TV i radio stanicama. Takvih je vrlo malo, a reklama traje u proseku 25 sekundi i krace. Jedino sto se bodovanje drukcije vrshi, tako da je koeficijent veci! No, bez obzira na sve treba prijavljivati sva svoja dela, jer jednog lepog i dalekog dana, stvari ce stajati bolje???!!!
Hajde, sad mozemo da se vratimo na PRVU TEMU. VOICE OVERI I REKLAMA U SRBIJI!!! Tehnicki i pomalo autorskog segmenta price.
Pozdrav svima...