Quote:
Originally Posted by kVu
a kakav je to suludi materijal koji fali, pa je problem do njega ?????
|
Tesko je reci, posto je, sto se zvucnika tice, tehnoloski postupak proizvodnje membrane za zvucnike koji su veoma cenjeni, uvek poslovna tajna.
To ne znaci uvek da je to neko "svetsko cudo", nego samo to... tajna, a moze biti bilo sta cega se neko dosetio. Koliko znam, ono sto "se prica okolo" da je bio (i ostao) materijal je "wood pulp"... a to je isto kao kada bi ti neko rekao da se egipatska torta pravi od brasna....
Samim tim, proizvodjac ne mora da ti kaze istinu, jer time moze da ugrozi svoju poslovnu tajnu... mislim da je jasno.
Sam osnovni materijal je jedna prica, tehnoloski postupak proizvodnje osnovne membrane druga prica, a cime membranu "mazu" (tzv. coating) kasnije u fabrici je treca prica. Mozda se tu negde obreo neki otrovni materijal, pa im je to bilo preskupo da nastave... ko zna.
Jedino znam da velike fabrike poput Yamaha-e mogu da proizvedu SVE ako to zele, zato sto imaju para da to finansiraju. Zato me sada i cudi zasto opet pocinju pricu o "belim membranama", kada su hteli da je zavrse ranije.
Inace, prestanak proizvodnje nekog odlicnog drajvera se (pre)cesto opravdava time sto "nema vise membrana"... i to nije prvi put, i to ne radi samo Yamaha.
Inace rezervnih delova za NS10 i dalje ima na sve strane po veoma pristojnim cenama, tako da prica o "nedostatku membrana" postaje sumnjiva. Ako se racuna da se drajveri trebaju redovno menjati posle cetiri do pet godina zbog zamora materijala (ako su u intenzivnoj eksploataciji), onda stvari postaju jos ludje... ili jos gore... obicaj je da se pre svakog miksa stavlja novi tweeter... itd... ok, on nema "belu membranu" ali to neko mora da proizvede... itd.
Tesko pitanje.
pozdrav
bogi