View Single Post
Old 13-02-2006, 02:21 AM   #2
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Programiranje bubnjeva putem elektronaca

Ja sam imao prilike raditi sa rolandovim VDrum-om u studiju, i to onako, kroz du?i vremenski period. Mogu odsvirati paterne koji mi trebaju na bubnju ali nisam ga nikada upotrebljavao tako ?to odsviram pesmu od početka do kraja, već samo da re?im neke delove. U ovom slučaju mi smo tada koristili njegove zvuke, iz samog modula V-Drum-a, ali u međuvremenu je iza?lo toliko sjajnih biblioteka da mislim da nema smisla koristiti ugra?ene zvuke. Nisu se najsjanije pona?ali u matrici, rezolucija im je bila onako itd. Pretpostavljam da je sad jednostavnije sprovesti ceo midi iz modula do kompjutera i onda vući iz BFD-a DKFH Superior ili neke slične varijante.
Ovaj komplet elektronaca je imao onu ozbiljniju varijantu dobo?a, znači nije običan gumeni pad nego izgleda kao dobo? i osetljiv je na način udarca, timpani su bili obični padovi, činele su bile gumene, na stalcima, i hihat je ono klasika, noga, otvaranje-zatvaranje, i trikovi sa nekoliko prelaznih zvukova da se dobije prirodan osećaj otvaranja i zatvaranja hat-a.

?to se tiče elektronaca u praksi, bili su upotrebljivi kada je trebalo sesti uz neki komad muzike i pronaći neki patern koji se prirodno kreće sa muzikom. Znači vi?e je bio kompozicijsko sredstvo. Doveli smo u par navrata bubnjara da svira, ali se onda ispostavilo da nije sve tako jednostavno. Čovek koji je ok programer a verziraniji je za određeni stil muzike i poznaje ga i bubnjar koji svira onako, generalno nisu za uporediti, ovaj prvi je korisniji. Jedino bi dovođenje bubnjara koji odlično poznaje stil muzike o kome se radi pa samim tim u stvari čovek radi aran?man bubjeva ne?to dalo kvalitativno, ovako se ispostavljalo da je to ?to svira bubnjar malo kao prirodnije ?to se tiče dinamike i gruva, ali zahteva opet mnogo naknadnog editovanja, tako da smo na kraju radije programirali neke stvari kad sam pokapirao kako da dobijem "crtanjem" isti rezultat ?to se tiče dinamike kakav je dao ?iv čovek koji svira.

Sve u svemu, ne znam koliko je sada sve to ali tada je to bila investicija od vi?e hiljada maraka, mislim tamo oko 3500-4000 sve zajedno bubanj i "mozak", i nije bila ba? isplativa. U tvom slučaju ako ima? pare da da? i moći će? da radi? sa svojim In-House priručnim bubnjar husband-om , onda mo?da i ima smisla, ali se opet postavi pitanje, dali zaista ima? tehničku potrebu?

Quote:
Zanima me, ako je netko to vec radio, na kakve sve probleme mogu naici, koliki je dinamicki raspon? Sto sa cinjenicom da elektronci nemaju cinele (bar ovi koje namjeravam posuditi za probu)?
Elem imaju ako ih kupi?. Po?to pozajmljuje? bubanj, ne znam ?ta će? koristiti da kupi? signal sa samih padova? Mi smo uvek koristili Vdrum-ov modul kao posrednika. Mislim da je moguće vezati triggere- sa ?ivog bubnja na preampove pa na audio ulaze kartice, pa to koristiti za trigerovanje semplova, ali direktno sa elektronca, ne znam.

Quote:
Zanima me, ako je netko to vec radio, na kakve sve probleme mogu naici, koliki je dinamicki raspon?
Zavisi od kompleta i kvaliteta pretpostavljam. Ovaj ovde je imao od 1-127 u velocity-ju.
Quote:
Da li istovremen udarac po snare-u i rim-shot mogu zajednicki trigerirati ili to ne prepoznaju..
Zavisi od toga kako je vezan i koliko se ozbiljan pad za dobo?. Ako je običan gumeni nema suptilnosti. Ovaj ovde je detektovao ram, i kad je samo ram lagano udaren sam bele?io to kao rim shot a ne kao snare. Pita? to zato ?to se boji? gre?ke? Jer ni ?iv bubnjar to ne mo?e istovremeno učiniti. Mislim, mo?e ali nema svoju svrhu.

Eto, ne znam da li ti je od neke pomoći. Bye bye
Dushan_S is offline   Reply With Quote