Quote:
Originally Posted by OFF
Konkretan slucaj :
Adam anf10 guram sa Alesis Matica 900 pojacalom. Adam nom. impend. je 4Ohm i deklarisan je na 60/90w, a Alesis je na toj impendansi 2X450w!
Isao sam logikom da sto je kod pojacala veci kolicnik Peak-a i i snage na kojoj radi, nece biti nasilnog limitinga tranzijenata, a posto samo ja koristim sistem, trudim se da budem pazljiv i ne sprzim Adame. I zaista, 'lenji' Adami, sa kartonskim lo-mid driverom su se prilicno ubrzali. Ali...
Primetio sam da je po-prilicna razlika u zvuku (uzimajuci u obzir i loudnes efekat) na nekom relativno - tihom slusanju i nekom glasnijem. Ja najvise vremena radim na prilicno tihom slusanju i onda mi se desava da mixevi na drugim uredjajima ne zvuce bash kao kod mene (generalno frekvencijski).A opet, ako radim jako glasno, stvari dolaze na svoje, ali je tako vrlo tesko raditi u kontinuitetu duze.
A sad i pitanje:
Na kojoj snazi (procentualno, recimo od max snage) pojacalo svira najlinearnije i da li je ovakva razlika snage pojacala i zvucnika Ok?
Hvala
|
Zdravo OFF,
Impedansa zvucnika (ulazna) i impedansa pojacala (izlazna) igraju veliku ulogu u krajnjim rezultatima. Ne mogu da kazem da znam da tu moze da se izvede neko pravilo. Kod zvucnika impedansa nije konstantna u celom frekventnom opsegu, i postoje oblasti gde impedansa moze biti jako niska i na tim impedansama pojacalo se ne oseca bas najbolje, jer radi u rezimu velikih struja... itd.
Zato ti i imas osecaj da bolje zvuci sa pojacalom koje je "snaznije".
Sve u svemu, najbolje je da se pojacalo proba sa zvucnicima i da se izabere kombinacija koja najbolje "zvuci".
40-50% kvaliteta pojacala je u napajanju (skuplje=uglavnom bolje). Kod snaznijih pojacala ono ionako mora biti ozbiljno jer ako nije, onda pojacalo nece moci da "bekne" ni na 1kHz, kada mu mere snagu. To moze biti jedan od razloga zasto ti visestruko snaznije pojacalo bolje zvuci od slabijeg...
Vise od 60% cene kvalitetnog pojacala je u napajanju i hladjenju... zatim, sto se to bolje uradi, onda se povecava tezina, i dalje povecava cena jer treba robusnije (tenkovsko) kuciste, da se ne bi sve raspalo i tako u krug.
Realno, napajanje ne moze da se pojeftini ni na koji drugi nacin osim da se odmah znacajno pogorsa, jer u njegovu cenu ulaze cene bakra, transformatorskog lima i elektrolitskih kondenzatora, koji kostaju koliko kostaju...
Odskora su za PA uspeli i relativno korektno rade SwitchMode pojacala koje imaju manju tezinu i manje se greju, te mogu da (skupljim) dizajnom ustede na aluminijumu za hladjenje... itd.
Generalno Bryston to radi tvrdoglavo korektno i to posteno naplacuje zajedno sa 20-godisnjom garancijom... sve ostale low-cost varijante imaju probleme... najdalje do cega se sme ici je ubacivanje ventilatora za hladjenje i smanjenje tezine aluminijuma za hladjenje, ali tada imas (jos jedan) ventilator. Drugim recima, svako pojeftinjenje se cuje, jer nije nikakva mudrost, nego prosta USTEDA na racun kvaliteta zvuka.
Dodato kasnije:
Sto se "linearnosti" tice, manji je problem sa linearnoscu pojacala, mnogo je veci problem sa linearnoscu ljudskog sluha, koje je najlinearnije na oko 85dBSPL.
Zatim idu zvucnici koji ne svraju isto na razlicitim SPL, ali se mogu "nauciti", pa tek pojacala koja, po mom misljenju, pokazuju ljudima nejasno i neprijatno ponasanje prilikom povecanja SPL, i na to su posebno osetljivi.
pozdrav
bogi