View Single Post
Old 10-02-2006, 10:44 AM   #36
alpha
Junior Member

Default Re: Pristup (pre)Masteringu

U celoj ovoj prici fali , po meni, najbitniji korak, koji se verovatno podrazumeva, ali ja imam potrebu da ga dodatno istaknem. To je da se pre masteringa pazljivo preslusa snimak. Za ovo je potrebno nekad odvojiti i nekoliko sati. Posle preslusavanja treba zamisliti zavrsnu verziju snimka i pomocu raznih soft/hard alata koji su vam na raspolaganju, pokusati doci do nje. Upravo ta "vizija" buduceg snimka odredjuje sta ce se od procesora koristiti i kako.
Ima, naravno i nekih cisto tehnickih pravila koja su ovde vec pomenuta. Ono sto nije receno je da software ne "vidi" kontinuiran signal nego samo pojedinacne semplove od kojih se kasnije u DA konverteru "pravi" kontinuiran signal. Medjutim, izmedju dva sempla, teorijski, signal moze da varira i do 6 dB-a (prakticno oko 3 dB-a jer ostatak distorzira) a sto software i peak i RMS metri jednostavno ne mogu da "vide". Ovo pravi distorziju ne na masteru, niti na CD-u nego tek u DA konverteru CD-player-a. Jedini limiter u digitalnom domenu koji ovo eliminise je Brickwall limiter u System-u 6000 TC Electronic-a. I jedini software koji ovo detektuje je Digichek koji ide uz RME kartice.
alpha is offline   Reply With Quote