Quote:
Originally Posted by idekius
""EQ i COMP redosled, ne slazem se sa time sto je navedeno, jer u vecih slucajeva bolje je COMP prvo pa onda EQ zbog nekoliko razlicitih razloga.
Jedan je:
Uradio si EQ na traku il MASTER, i sta onda kad compressor udari? I uhvati te SREDNJE FREKVENCIJE koje su jace il VISOKE?
Jer kad se signal prvo COMPRESIRA, dotera sve jacine i dinamike tog signala, pa onda das EQ i doteras sve frekvencije, znajuci da COMP ima veliki UTICAJ na frekvencijama tek se onda dobija ono sto se zeli. Obratno dobices sve kako zelis na EQ al kad COMPRESSOR krene posle toga, odose sve FREKVENCIJE gde ne treba.
Zar to nema nikaku smislu?"
Bi li te iznenadilo da ti kazem da jedan vrlo zajeban post-producent na svom primeru masteringa pokazuje kako UAD-om radi sa 3 X EQ (Pultec Pro + Precision EQ + Precision EQ), pa za njima MultiBand Kompresor???
|
Ovo sto si tu napisao nema nikaku vezu sa ono sto ja pricam o vezi COMP pre EQ i dao sam razlog zasto al nisam se dobro izjasnio mozda evo napisacu na engleski:
COMP before EQ...after EQ when you apply COMPRESSOR the compressor plays with the frequencies too, which all of us know, the COMP might lift the MIDDLE frequencies which almost always happens.
What you do is put the COMPRESSOR before EQ, compress, squash whatever you want, then ENJOY the EQ and playing with the frequencies, cuz you have the freedom and space to do so, there is nothing after that to ALTER THEM.
Nadam se da si me sad razumeo .
To sto si ti rekao, sa tobom se potpuno slazem, jer rekao sam da je dobro probat to COMP before EQ a nisam rekao da MORA TO il NEMA DRUGO!
Hvala ti na to i na complimentu da NAPREDJUJEM sretan sam, posto sam POCETNIK, i ja nesto ucim i isto izvini ako sam te nesto uvredio, nisam nista namerno.
Pozdrav