"Ja gospon' Manley"
ma nemojmo biti tako zvanicni, mozemo i na ti
Za pocetak sam hteo da napisem da se ne slazem sa svakom vasom stavkom i da sam vam u predhodnom textu to i napisao, ako zelite strucno objasnjenje molim obratite mi se, rado cu to uciniti! Mislim da nije lepo citirati nekoga i pri tome korititi deo texta, mislim da se takvom metodom moj text ili njegova smisao iskrivljuje! Ostavio sam text otvorenim za dopunu, ali ne i za pisanje bilo kakvih cinjenica!
Vidim da ste covek koji zna teoriju, ali kao pravi profesionalac trebali bi da znate da je na prakticnom delu SVE MOGUCE i nije vredno raspravljati o tome!
Fajl se naravno duplira u velicini ako je prebacen sa 16 na 32 bita, to je naprosto matematika. Kada je fajl jednom vec snimljen u 16 bita, sto odgovara dinamickom opsegu od oko 100db, njegovom prostom konverzijom u 24 ili 32 bita sto odgovara 140dB se sa dinamicke strane ne dobija nista, jer je fajl samo konvertovan, osnovna informacija se nije promenila. Host program radi interno na 32 ili 64 bit preciznosti, tako da svaki efekat koji je primenjen nece dovesti do izoblicenja osnovne informacije, ma u kom formatu bila.
Semplrejt je brzina uzorkovanja zvuka po sekundi. Dakle, kada radimo na 44100khz imamo 44100 delova u sekundi.
Koliko se ja secam (mada vec dugo ne radim ni sa wavelabom ni sa sforgeom) oni sve operacije koje rade na fajlu ustvari rade ne direktno na fajlu koji se ucita, nego na njegovoj kopiji, koja je 32bitna ili se podesi u okviru programa. Tek kada se fajl snimi na hard disk u novu ili staru verziju, njemu se dodeljuje zeljeni broj bita (8, 16, 24, 32)
---Upravo tako, zato ima smisla fajl convertirati jer ako je interna obrada File-a onda treba koristiti maximalni Bith dept upravo zbog internog busa! Effekti rade vecom rezolucijom pa cak i externi digitalni efekti koriste maximum onoga sto mogu da pruze!
Samplerate je brizna kojom signal biva kontrolisan u sekundi!
Moja poenta oko DC ofseta je samo da se ne sme zapostaviti, da se na njega treba obratiti paznja. Danasnji AD konvertori imaju izuzetno nizak DC ofset, ali ga oni ne otklanjaju na materijalu koji vec imaju.
---Otklanja ga i to kao sto sam naveo, takozvani DC filter! Slazem se sa vama da je ipak bolje spreciti nego leciti! Bolje uraditi nego ne, poenta je da ce porastom kvaliteta konvertora jednog dana skroz biti zaboravljen i nepotreban!
Po meni licno, ako se vec mora raditi normalizacija, treba da se radi samo ako je fajl (ili snimak) ekstremno slab dakle neupotrebljiv za primenu u konkretnom miksu. Ne treba svi instrumenti da idu do 0db peak-a. Kako bi zvucalo kada bi se npr. flauta normalizovala do 0dBfs. Sama bi zvucala mozda ok, ali u miksu bi odjednom ispala najjaci instrument. Moja poenta je zasto je pojacati da bi se opet utisala. I da, naravno, oslanjati se na brojeve kod muzike je u potpunosti nebitno, ako se radi normalizacija logicnije mi je da se ostavi mozda i tri decibela i vise za primenu efekata direktno na fajl.
---Znaci slazemo se da je normalizacija bitan deo masteringa upravo iz razloga ako se radi o veoma slabom snimku?
Sto se tice limitinga, ima tu jedna zackoljica. Limiting reze peakove, i to nekada prilicno brutalno, ali kompresor to radi vrlo elegantno i gotovo prirodno. Za mene je ovo mozda vise stvar ukusa, jer kada radim miks tezim nekoj prirodnosti, makar radio i elektronsku muziku. Pumpanje je efekat koji se dobija kratkim releasom i attackom na kompresoru, ako je release duzi (podesi se otprilike srazmerno brzini pesme ili nacina sviranja muzicara i instrumenta) pikovi su kontrolisani, tako da pumpanje nestaje. Po meni limitiranje jedino ne sme biti pravilo, jer je u potpunosti destruktivno! Danasnji AD\DA konvertori su suvise dobri da bismo mi morali sve fajlove koje snimimo ili imamo od ranije posebno limitirati.
---Tu se slazemo! Ako je Limiter suvise "grub" za limitiranje signala onda se moze koristiti i compresor, ali ne vidim shvrhu koristiti skuplji kompresor koji je u sustini samo unapredjena verzija limitera! Kao sto ste vi rekli i ja vec negde napisao....compressor je limiter sa varijabilnim podesavanjem attack i release veremena....Ja na primer koristim svoj Manley MU kao limiter tako sto su mi release i attack na Fast i tako dobijam zeljeni limiting!
O cemu sam ja u textu govorio je da je ceolokupan proces limitinga upravo bitan iz razloga sto se posle prvog limitinga dobije cak do 3db-a sto se mora priznati da je pravi luksuz za mastering inzinjera!
Naravno, kada ovo pisem vidim da je u sustini veci problem oko teorije nego oko prakse.
---Tu se apsolutno slazem...mislim da diskutujemo o ukusima! Ovo sto sam napisao je samo jedan od mogucih pristupa...
Limiting ne volim pre svega zato sto je destruktivan i jer mislim da je naneo vise loseg nego dobrog danasnjoj audio produkciji.
---Tu se i ja slazem sa vama ali samo delimicno....nije fer generalizovati sve limitere kao lose, ima dosta kvalitetnih hardwerskih limitera koji su perfektnog zvuka i totalno su linearni.....npr Manley ELOP.
To o cemu vi pricate su ultramaximizeri ili kako se vec ta cuda zovu
Ja generalno koristim Waves Maximizer L2 samo kada snimam bubanj i to u HP busu da bi bubnjaru signal u slusalicama zvucao compresovano jer sam iz iskustva zakljucio da tako bolje i tacnije sviraju, cak i imaju vise volje za radom tokom snimanja.
Nadam se da sam razumljivo obrazlozio svoj nacin rada i celo pitanje oko ove izuzetno zanimljive teme, o kojoj bi se mogle napisati knjige i tomovi.
---Stvarno je tema obimna! Mogli bi smo nas dvoje ovako do u nedogled....meni je razgovor veoma interesantan jer sam prijatno iznenadjen vasim nivoom znanja!
Za kraj najbitnije: sve ove tehnike i nacine nikako ne treba uzeti zdravo za gotovo, pogotovu ako ste muzicar. Muzicka produkcija, kao i uopste cela umetnost se zasniva na stalnoj inovaciji. Ja licno sam samo tehnicar, nisam ni producent ni muzicar, tako da sve o cemu govorim pricam iz tog ugla, u kome se mozda nekada polaze preterana paznja na puke cifre i "sigurnost". Ne polazite preterano paznju na to kako nesto sto radite zvuci poredeci ga sa neuporedivim, trudite se da to sto uradite radite iz srca i sa znanjem koje imate u tom trenutku. Kroz rad i ucenje, i to od svih, kako starih profesionalaca tako i potpunih amatera, sticu se znanja i ideje koje se mogu uvek primeniti u muzici, miksu i produkciji.
---Naravno, svako treba razraditi svoju tehniku rada, nije bitno sta radite i kako, vec sta izlazi iz zvucnika!
Toliko od mene, idem da se igram sa Osx-om, Windows mi je dosadio! Preporucujem svima koji imaju uslove, a imaju vremena i malo zivaca, da probaju, svidja mi se nacin rada u njemu.
---OSX je moj dom
vec 7 god ne pipam Windows niti ce me iko skloniti od HD3 i OSX-a ikada
Hteo bih da napisem da me je vasa tehnika koristenja HALL-a u masteru prijatno iznenadila, vi ste prva osoba(sem mene) za koju sam cuo da ga koristi!
Prijateljski pozdrav svima