View Single Post
Old 09-02-2006, 02:40 PM   #10
Color
Senior Member

Color's Avatar

Default Re: Stereo monitori za filmsku produkciju

Zdravo sineast!

Mislim da bi trebao realno i logicno da razmislis o svojim potrebama za subharmonicima... Ja znam da je san svakog sound designera i kompozitora da mu film "grmi" i da se bioskopska sala trese od specijalnih efekata... Na zalost sve to se postize tek u finalnom mixu filma ili u fazi kad se on radi u sali za mixanje. Iz razloga sto sala za mix priblizno odgovara uslovima slusanja u bioskopu koji se dosta razlikuju od akusticnih uslova tvoje ili moje ili bilo cije sobe ili studija u kojem se samo priprema materijal za mixanje. Zelim ti samo reci da npr. moze da ti se desi da ti kuci lepo napravis neki special effect efekt koji ce da zatrese tvojom sobom a kad odneses u salu za mix, odjednom ce ti zvucati kao igracka za malu decu...

Ja bih ti preporucio da uzmes dobre nearfield monitore koje ces kasnije upotpuniti kvalitetnim subwooferom.. U medjuvremenu dobre slusalice koje imaju fino definisane bassove i na njima mozes raditi specijalne efekte.. Finalni zvuk ces svakako dobiti tek u sali za mix i cak nijedan tonac nece biti sretan da dobije nabasiran neki spec effect s kojim ne moze puno toga da radi u mixu...

moj predlog: Genelec 1029A + SUB Genelec 1091A (za manje prostorije)
Color is offline   Reply With Quote