View Single Post
Old 09-02-2006, 10:49 AM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Stereo monitori za filmsku produkciju

Quote:
Originally Posted by sineast
....
Bogi i ti mi reci svoje misljenje, da li to sto si napisao znaci da subharmonike mogu producirati samo sa PRO subwooferom?? Ako je odgovor da, onda mi daj neke "best buy" prijedloge.
Ostali? Sta vi mislite?
"PRO" ili ne, niske frekvencije nije tako jednostavno generisati, i neki savet u tom cenovnom rangu ti ne mogu dati jer nemam iskustva sa tim. Ono sto sam primetio je da si dao maksimalnu cenu kojom pristojno mozes resiti samo "muzicki" deo slusanja,... bez najnize oktave. Bar mi tako izgleda... sto se filma tice nisam siguran koliko se treba truditi oko monitorskih zvucnika, jer je filmska produkcija odavno zaglibila u kompresovani audio... iako ima filmova ciji je zvuk fantastican, ali na zalost to ne moze da se cuje kako treba jer su originalni nekompresovani materijali ostali kod vlasnika i ne distribuiraju se.... itd... mozda ce bolji poznavaoci prilika u ovoj oblasti na Forumu da ti odgovore bolje.

Generalno, OFF ti je lepo odgovorio, jedino je imao problem da uglavi i subwoofer u cenu koju si naveo pa sam se "oglasio". Ja licno znam da kvalitetan subwoofer ne moze biti jeftin, ne zato sto ce jeftin imati ruzniji bas, nego sto ga nece imati... sub-ovi se moraju praviti ili od klasicnih 15" (nekad cak i dva od 15") drajvera, ili od high-excursion 10"-12" drajvera, ako se zeli kakav takav SPL na najnizoj oktavi. Ti drajveri su sve samo ne jeftini te se tu menja celokupna logika oko cene. Kvalitetni subwooferi su obicno u tzv. infinite-baffle (zatvorena, kompresiona ili sealed kutija) konstrukciji i takvi zvuce pristojno, ako proizvodjac zeli da pristedi i napravi jeftiniju spravu, onda se koristi bass-reflex konstrukcija, i takav bas ne zvuci preterano definisano po iskustvima slusalaca.... itd... da ne gnjavim sa teorijom i praksom, za cenu koju si naveo mozda je najbolje da poslusas to sto ti Tiki hoce da pokaze, ako odmah hoces SVE da kupis, mislim i na najnizu oktavu... drugi nacin je da sada uzmes ono o cemu je OFF pricao, a da subwooferom sacekas kada skupis pare... razlike verovatno mogu biti primetne. Budi oprezan sa niskim frekvencijama i najnizom oktavom. Njih odsvirati da zvuce prirodno nije ni malo jeftino... cak praviti samo buku i galamu na tom opsegu nije jeftino.

Znam da ti nisam mnogo pomogao da resis SAD svoj problem, ali mislim da sam ti malkice pomogao za ubuduce.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote