View Single Post
Old 09-02-2006, 12:37 AM   #21
Nedim76
Guest

Default Re: Pristup (pre)Masteringu

KEJKZ je rekao svoje, nema sta da se tu vise prica.
Multiband Compressor i jest najbolja opcija, ako znas sta RADIS snjime, zato sto imas vecu kontrolu i na samim frekvencijama, a ne u generali, to vec znate.
A to u vezi NORMALIZIRANJA mi ne ide nikako u glavu, nikad jos nisam cuo da to neko uopst ekoristio na potpuno irpavan zvuk da se normalizira i to da se smanji.
LIMITER da se NE STAVLJA na kraju MASTERINGa je potpuno ispravno, nije zakon, ne mora, nego pokusaj sto moze najbolje uradit sa EQ i COMP.
EQ i COMP redosled, ne slazem se sa time sto je navedeno, jer u vecih slucajeva bolje je COMP prvo pa onda EQ zbog nekoliko razlicitih razloga.
Jedan je:
Uradio si EQ na traku il MASTER, i sta onda kad compressor udari? I uhvati te SREDNJE FREKVENCIJE koje su jace il VISOKE? Ovo sam testirao milion puta, i cuo i video od VRLO ISKUSNIH MIXERa.
Jer kad se signal prvo COMPRESIRA, dotera sve jacine i dinamike tog signala, pa onda das EQ i doteras sve frekvencije, znajuci da COMP ima veliki UTICAJ na frekvencijama tek se onda dobija ono sto se zeli. Obratno dobices sve kako zelis na EQ al kad COMPRESSOR krene posle toga, odose sve FREKVENCIJE gde ne treba.
Zar to nema nikaku smislu?
Ne znam dal sam se dobro izrazio al nadam se da ste me razumeli.
  Reply With Quote