View Single Post
Old 05-02-2006, 05:58 PM   #1
Manley
Pro Member

Manley's Avatar

Wink Pristup (pre)Masteringu

Eto kao moje predstavljanje zeleo bih da napisem nesto na temu (pre)masteringa!

Kao prvo...u textu necu da pisem o akustici i postavljanju monitoringa i njegovoj kalibraciji(sto je veoma bitna stavka) vec se ceo text svodi iskljucivo na proces wav(aiff, sd2) file-a i obradu kroz software tipa Logic Cubase ili WaveLab. Mislim da vecina nije na tom nivou da moze da ispostuje akusticne i tehnicke zahteve ozbiljne "gluve" sobe tako da text svedemo na ono sto je svima zanimljivije, obrada signala i proces i pristup (pre)masteringu.

Kao drugo...u textu cu postaviti PREDLOG masteringa, sto ne mora da znaci da je moja tehnika rada APSOLUTNO moranje i POTREBA da se postigne zadovoljavajuci produkt! Text se moze dopuniti predlozima i kritikama ostalih ucesnika na ovo forumu...sto je naravno i dobrodoslo u cilju da se podigne nivo znanja!

PRISTUP RADU:

-Kao prvo audio file treba da bude digitalizovan i dostupan na Hard Disku.
-Napraviti sigurnosnu kopiju!
-Kopiju konvertirati u maximalni interni Bitrate koji program koristi(npr. Logic, Cubase, Wavelab=32 Bit-a).
-DC offset porastom kvaliteta Konvertora skoro da nije ni potreban!
-File normalisirati 0.3db do -0.4db.
-Denoising uraditi sa softverom tipa Noise reduction(waves).
-Posle toga Declicking, skloniti nezeljeno pucketanje. Korisno ako imate materijal "skinut" sa ploce!
-Limiting je pozeljan odmah, cak pre dinamicke obrade signala da bi se skinuli nerelevantni "vrhovi" signala pri cemu se u strtu mogu dobiti cak i do 4db-a na dinamici. Threshold tako podesiti da samo vrhovi budu limitirani, a ne ceo signal!

-EQ- Ekvilajzer koristiti ako je moguce samo tako da se frekvence smanjuju, a ne da pojacavate! Eq-ing koristiti u malim koracima!
--Primer....ako je signal mutan skidanje frekvence od 250Hz za max. -3db-a cini da signal bude jasniji i prezentniji....pazite sa dodavanjem visokih....moze se desiti da preteranim dodavanjem preko 12Khz izgubi probojnost Lead Vokala pogotovu muskog glasa.

-Obavezno signal slusati na vise razlicitih zvucnih sistema!

-Psihoakusticni efekti nisu obavezna stavka masteringa vec po potrebi.

--Na primer exiter nije potreban ako je signal vec jasan.
--Kao i stereo imager ako je signal dovoljno "sirok".

-Sada dinamicki efekti: Normalan redosled efekata je Limiter, EQ, Kompresor, sto ne mora da znaci da promenom redosleda nije moguce postici bolje rezultate..potrebno je na kraju kompletnog lanca insertovati jos jedan Limiter, da ne bi doslo do opasnosti overload-a.

-Vec obradjeni file ponovo normalisirati -0.2db-a.
-Samplerate i Bit rate konvertirati i uskalditi ga koristenom originalnom signalu.

--Ako je CD produkcija potrebno je da file bude na 16Bit-a 44.1Khz.
--Ako je Vinil u pitanju onda je pozeljno signal prebaciti na DAT i to u
24 Bit-a 48Khz-a.

-Ako posedujete neki kvalitetan Dithering algoritam tipa Apogee obavezno ga ukljuciti!

-Na Kraju ostaje jedan A/B test da cujete svoj rad na delu

Ovo je neka osnova za pocetnike kako treba pristupiti celokupnom radu!

Voleo bih da oni koji su zainteresovani isprobaju moju tehniku i da mi kazu svoja iskustva!

Naravno svi oni koji su ovo vec savladali voleo bih da moj text dopune cak i isprave ako sam negde napravio gresku!

Pozdrav svima

Last edited by Manley; 05-02-2006 at 06:29 PM.
Manley is offline   Reply With Quote