View Single Post
Old 31-01-2006, 12:49 AM   #45
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: profesionalni near-field monitor, tehnicki zahtevi

Quote:
Originally Posted by Tazman
Znam to , to sam i ja reko , nije tolko bitno kolko je basa nego kakav je i koliko precizan .
Jedna od vaznih stvari koje ljudi previdjaju je da je definicija basa u mid-high regionu, kao i u vremenskim usaglasavanjima attack-a... drugim recima ako resis mid-region i ostavis ga otvorenim, cistim, resio si definisanost basa, a ako pojacas bas "za sve pare" onda si mu maskirao pocetke i krajeve, i onda imas samo sredinu koju mozes i test signalom da generises... pa ti tako i zvuci... sakrije se sva muzika...
Takodje veoma bitna stvar u ovoj prici je i masa membrane, to malo ljudi ima na umu. Da bi odrzali krutost i nesavitljivost, proizvodjaci moraju da povecaju debljinu membrane (to znaci nesrazmerno vecu inerciju), te iz tih razloga 8" woofer prakticno gubi apsolutno neke veoma vazne opsege ako ne gledamo frekvencije kolicinski nego kvalitativno... i prestaje da se mnogo "bavi" 1-3kHz regionom koji je apsolutno najosetljiviji.

Quote:
Ono na sta sam mislio je , da bi sa postavkom vecih drivera i samim tim proporcijalno vecih kutija sam zvucnik mogo da daje vecu i siru sliku .
Hm, treba imati u vidu da ce covek biti spremniji da odvoji vise novca za veci zvucnik nego za manji (opet statistika, i nacin razmisljanja kupca). To ima logike i objasnjenja, nevolja je samo u tome da velicina membrane i "korpe" utice na cenu drajvera samo sa 5-10%, najskuplji je motor. Opet, malo ljudi to zna, te i dalje kupuje zvucnike "na lakat"... iako to nema veze sa realnim troskovima... a proizvodjaci/trgovci im nesebicno "pomazu" u "dokazivanju" da je nacin i logika, kojom pristupaju problematici, apsolutno ispravna i prirodna, sasvim u skladu sa bla, bla...

To je mozda najveci razlog globalno uzasno loseg kvaliteta malih zvucnika, gde su, na zalost, i near-field monitori. Niko nije spreman da plati za mali zvucnik, iako proizvodno moze da kosta puno, i da vredi svaku paru.... Vreme i zelja da se proda sto vise proizvoda je ucinilo svoje... nesreca je sto je nearfield monitor po nekom pravilu mali i lagan, prenosiv, itd... te ga je snaslo to sto ga je snaslo... elem, nema pet puta vecih gitara koje kostaju pet puta vise, pa se pocetnici zadovoljavaju nekom malom,... koje su jeftinije... sve su slicne, a sve se drasticno razlikuju i u kvalitetu i po ceni... te ovakav problem nemaju.

Ako se recimo pogleda PMC serija velikih zvucnika, moze se primetiti dome-mid koji proizvodi ATC a u PMC ih doradjuju... tako sam barem cuo...
To je mozda najbolji mid-range driver ikada napravljen do sada, veoma cenjen i sada vec i legendaran... koliko kosta jedan...? Pa kao par prosecnih aktivnih malih monitora (recimo kupujes u Artistu)
xXx
Dodato kasnije:

Sta bi se desilo ako bi njega upotrebili i napravili trosistemac ali manji, sa recimo 10" wooferom i sve ostalo kao kod PMC MB2S (kod njih je 15" woofer), koliko bi se na kraju njihove cene razlikovale? Pa 2-5% gledano na proizvodnu cenu. E to je realniji razlog zasto mali zvucnici zvuce "nedoraslo"... Onaj ko ima para zeli da kupi vece, a onaj ko nema para mora da se zadovolji manjim... ta logika nema mnogo veze sa realnoscu. Da bi se napravilo da mali zvucnik bude i srazmerno jeftiniji mora se poprilicno sve pogorsati u njemu... No to je vec psihologija kupca, i potrebno je mnogo iskustva, znanja i samokontrole (ne birati ocima nego usima) da se to prevazidje...

xXx

Znaci to sto veci zvucnici generalno bolje zvuce, moze biti i razlog njihove velicine, ali i manjih usteda! Ljudi su spremniji da kupe vece za vise para, i da se to sto su kupili i VIDI! Imaj to u vidu kada donosis zakljucke.

Quote:
Jer sta ti vredi precizno izbalansiran mix ako to na iole vecem sistemu zvuci "maleno" i i bez sirine . Opet kazem , samo moja kontanja...
Samo "kontaj", ne moze se bez toga napraviti nista dobro... na kraju mozes da pustis nadahnucu da odradi svoje, ali barem nekada moras neko vreme samo da razmisljas.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote