View Single Post
Old 30-01-2006, 12:17 PM   #9
Max
Pro Member

Default Re: zavr?na obrada zvuka

Quote:
Originally Posted by Manley
Originally Posted by Max
"kompresor i limiter NISU iste stvari i nemoj da ih mesas ...... u slucaju da su iste onda bi stavljanje
limitera iza kompresora predstavljalo apsurd ......"
Nisu, ali su 90% procenata isti! Hijerarhijski gledano compressor je limiter sa manuelnim podesavanjem attack-a, release-a i ratio-a....Limiter je osiromasena verzija comp-a
Pomislio sam da ce neko ovo napisati , cak sam jednom kolegi sa foruma napisao da bih i ja tako odgovorio ..... i u pravu si , ali ne treba mesati te dve sprave , jer se sustinski zaista koriste za razlicite svrhe ..... zato se nekako limiter i " odvojio " od kompresora ....
Quote:
UVEK se stavlja REVERB pri mastering procesu i to najcesce sa kratkim decay-om......
stavlja se i chorus....i mogu reci da cuda cini
Ovde se zaista necu sloziti sa tobom . U prici sam nekoliko inostranih net prijatelja koji su u poslu .....u 80% situacija ga ne koriste . Narocito otkako su rep i hip hop u modi ( a to je vec .... uh .... dosta ) . Vec duze vreme se da bi se dobila sira slika poteze za m/s kompresijom nego za reverbom . Naravno ..... reverb je korisna spravica za post ali mogu da tvrdim da je rec " UVEK " preterana ......
Sto se tice chorusa ..... ideja stoji , jedino sto sam ja uglavnom u svadji sa chorusima tj. svi mi uzasno zvuce , ali bih voleo da napises , kad koristis chorus , koji koristis , kakve set upove koristis i ( posto predpostavljam da ga stavljas kao send ) koliko ga doziras sa dry matricom ?
Quote:
WaveLab i Cubase kao mastering programi....ne znam....mislim da je to pogresan izbor
Koja je tvoja preporuka u digitalnom domenu ????

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote