Zdravo tazman, OFF,
Quote:
Originally Posted by OFF
To sam i ja hteo da te pitam. Meni su ti Ribboni na Adamima vrlo ugodni za duzi rad, jako mekani i puno difuzniji (neusmereniji) od obicnih visokih, sto ni malo nije lose kada slusa neko (musterija  ) ko se ne nalazi u poziciji snimatelja
|
Drago mi je da si to primetio, problem je sa ribbon sweet spotom...
Obican dome tweeter je sfernog oblika i priblizno aproksimacija tackastog izvora zvuka. Zbog toga sto nije apsolutno tackasti izvor zvuka (ima dimenzije vece od 0-nula) on od neke frekvencije prestaje da bude omnidirekcionalan i dobija direkcionalnost talasa (to se zove sweet spot, slicno shot-gun mikrofonu), od koje je to frekvencije zavisi od dimenzija kalote i oblika "izlaza" (moze biti ravna ploca, horna ili neki talasovod).
Daklem, sustina u sweet spotu kod obicnog dome-tweetera, je da postoji samo jedan!
Kod ribbon tweetera to ne vazi zbog ne-sfericnog oblika, i pre bi se moglo reci da je on u obliku pravougaone ravne plocice, te od nekih frekvencija nema jedan sweet spot nego vise njih, vrlo slicno bananama... s jedne strane, to se ljudima dopada upravo zbog disperzivnosti, ali sa druge strane se dobija problem da tweeter ima drugaciji odziv ako se samo malo pomeri glava prilikom slusanja,... ne u smislu da se konstantno utisavaju visoki (sto je relativno lako kompenzovati u mozgu) nego da postoji periodicno utisavanje i pojacavanje, sto uopste nije lako "uhvatiti" i navici se.
Zbog svega toga, ribbon tweeter ima sumnjivu upotrebljivost u poslovima gde
ne sme da se pogresi, i gde mora da se uvek zna sta se cuje i da li je to "istina" ili ne.
Da se razumemo ovo nema nikakve veze sa kvalitetom ribbon tweetera u ADAM-u, svi riboni imaju ovaj nedostatak i to je veoma dobro poznato i samim konstruktorima...
Ribbon tweeter ima svoju klijentelu u oblasti nekog HiEnd HiFi-ja jer neki ljudi to vole da cuju bas tako... ne jedna "banana" nego "grozd" banana... vole ljudi tako i nema razloga da se kritikuju.
S obzirom da je tematika ovog Foruma profesionalna (ok, sa vise ili manje uspeha u ova teska vremena) muzicka produkcija, po mom licnom misljenju, ribbon tweeter nema sta da trazi u profesionalnom nearfield monitoru, jer moze da navuce nekoga na gresku... jednostavno takav prostorni oblik radijacije visokih frekvencija je po mom misljenju nepouzdan da od njega zavisi neciji hleb.
Sta god bilo, po mom misljenju, u profesionalnoj muzickoj produkciji se mora koristiti visokotonac sa kalotom (konkavnom ili konveksnom, nije bitno) upravo zato sto ima jedan i tacan sweet spot vec svojom konstrukcijom.
Maksimum obrade tog izvora koji bi smeo da se radi, je talasovod ili horna...
toliko, ako ima jos pitanja slobodno postavljajte
pozdrav
bogi