Quote:
Originally Posted by Nedim76
Mastering i jest vazan i nije, kao drugo MASTERING treba bit ostavljen profesionalcima, kao trece na ovom
forumu jos nisam sreo da neko radi to i ne verujem da neko to moze radit, ukljucujuci i mene.
|
Ja radim mastering .... i jos par ljudi koje poznajem ..... i dosta njih koje ne poznajem
Quote:
Mastering je jedna i jedina stvar, POJACANJE JACINU ZVUKA, al opet nije to tako jednostavno.
|
Gresis .....masterin nije samo pojacanje jacine zvuka , nego i poboljsanje frekvantnog i stereo opsega a i
sluzi za resavanje problema u mix ( kad se vise ne moze vracati na mix .... )
Quote:
Ako je MIX vrlo dobar, u nekim slucajevima MASTERING nije UOPSTE POTREBAN.
|
....... bas me zanima kako iz mixa mozes da izadjes sa -11 rms -a ?
Quote:
Za da se uradi dobar MASTERING mora MIX da bude predobar, bez dobrog MIXa nema MASTERING, NE POSTOJI, niti
ga iko moze uradit.
|
gresis ......mastering efekat je najvidljiviji kod lozesg miksa , zapravo cuje se najveca kvalitativna
razlika , kod dobrog miksa razlika je manja , sto znaci da mastering i te kako postoji i kod loseg miksa
Quote:
1. I najvazniji, EQ,
|
zasto najvazniji ..... sta ako je miksu potrebna kompresija pre nego eq ?
Quote:
3.Compresija, Limiting i Level Maximizing, procesori koji svi rade jednu istu il slicnu stvar, da
balansiraju dinamicni RANGE koji rezultira u JACI ZVUK ili GLAS.
|
kompresor i limiter NISU iste stvari i nemoj da ih mesas ...... u slucaju da su iste onda bi stavljanje
limitera iza kompresora predstavljalo apsurd ......
Quote:
4. Specijalne Efekte, to je jedan i JEADINI: REVERB!
|
ja sam delay koristio nekoliko puta na masteru , jeste da nije bas uobicajeno , ali je par puta bas
posluzio .... i to ohm boys ( da ne poverujes ) ......
a sto se tice reverba .... on se jako retko stavlja na mastering jer se gubi punch snimka ( u orincipu se
moze stavljati na balade i sl .... ) iako su poet reverbi uglavnom jako kratki
Quote:
Ja licno sam MASTERIRAO nekoliko zavrsenih produkta, a sto se tice nase produkcije svaku sam pesmu
MASTERIRAO jel to i ne trazi puno, retko ko to radi na nasu muziku
|
Ne znam gde zivis , ali ovde je mastering normalna stvar
Quote:
Do njih dolazi zbog 2 razlicitih razloga kao: TRANSPONIRANJE NADOLE, NISKO, PITCH SHIFTING ili PROSIRENE
DSP OPERACIJE kao FADEINS and OUTS gde treba da znate da kako god se zvuk podize il smanjuje na neku
trazku u FADES da se i same ALIQUOTE i FREKVENCIJE menjaju.
|
Sad si me zbunio , kakve veze imaju aliquote sa transponiranjem ili prosirenim dsp operacijama ili fade in
ili fade outima ?????
Quote:
Warmers i druge DISTORZIJA efekte, gde jedan MASTER se ne moze zamislit na digitalne masine bez da ima
DISTORZIJU u sebe.
|
Stavljas distorziju u svaki master ?!?!?! I na balade !?!?!
Quote:
Danas CUBASE je isto sposoban da uradi jedan PRAVI MASTER, mislim PRO, pustite sta beziskusni pricaju, i
ne aplikacija kao aplikacija WAVELAB ne moze nikad da bude bolji nego CUBASE za MASTERING, ni u snu.
|
Naravno da moze .... kad u wavelabu stavis npr kompresor pa eq i onda odlucis da im promenis mesta .... u
wave labu samo premestis efekte .......u Cubaseu bi morao da sacuvas preset pa da ugasis efekat pa da ga
podignes i..... zato je mnogo lepse raditi u wave labu .....
Ovo sam napisao samo da ne pomislite da je OVO mastering .....radije procackajte po forumu , bilo je dosta
price o tome , a i dvuckovic je postavio vise puta vrlo korisne linkove za post ......
Pozdrav