View Single Post
Old 26-01-2006, 05:22 PM   #17
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: profesionalni near-field monitor, tehnicki zahtevi

Zdravo ridge,

odmah odgovaram dok sam pri racunaru

Quote:
Originally Posted by ridge
Pa upravo to zbog bass-a, samim tim ne mora da bude vestacki napumpan bass sto mi se cini da je slucaj na mnogim novim 6-icama nego bi bio prirodniji.
U pravu si potpuno, sto se tice napumpanosti, i razmisljali smo o tome, procitaj ponovo opis kako sam definisao low-end... pa kada zvucnici budu gotovi cuces kako to zvuci... ako budes imao zelju, naravno. To sto sam napisao je veoma tezak zadatak za 6.5" (s tim sto ovo sto mi spremamo je malko vece od 6.5" i blize 7", sto i nije bas neka vajda, ok)... ne bih dalje o detaljima da ne bih gnjavio ostale na Forumu,...

Quote:
A sto se tice ekonomskog i komercijalnog dela 1000 evra za pasivne zvucnike nije malo (gledano iz ugla prosecnog potencijalnog kupca) i kolko god oni bili dobri i zapravo isplativi to tako nece raditi jel ce 90% ljudi zeleti da na njima procita i neko poznato ime bez obzira na A/B testove i sl. Ovo pogotovo u studijima kod nas.
Ovoga smo svesni od samog pocetka, svejedno, hvala na upozorenju i dobrim namerama.
Sto se tice komponenata, to ce biti kvalitetne komponente, vecim delom skuplje i mnogo kvalitetnije od onih koje koriste "poznata imena" koja spominjes...
Quote:
Tako da mislim da vam je jedina isplatva opcija zapravo napraviti ultrakvalitetne zvucnike bez kompromis i bez obzira na cenu i tako ih prezentovati i prodavati odredjenom krugu ljudi koji to sebi moze da priusti i zvucnike zapravo slusa. Staviti realnu cenu al pruziti extra kvalitet.
Moze, radicemo i to, svakako, sa velikim zadovoljstvom, ako nekome bude to trebalo... to su vec ozbiljne stvari, soffit monitoring od 2x500W sa po dva 15" Volt Radial woofer-a, ATC 3" midrange i Dynaudio Esotar tweeter... da li ti to zvuci ozbiljno? Ovde je cena daleko ozbiljnija od svega sto pricamo...

Znaci, nije tako tesko kupiti drajvere koji kostaju preko 3000EUR za SAMO jedan zvucnik (spomenuta kombinacija 2x15"+3"+1") i praviti od toga... jedini je problem sto bi to bilo 200kg po jednoj kutiji... kako bi to zvucalo... pa ne znam.... Takodje, mislim da to Quested i PMC vec posteno rade, zasto bi se mali BoZo Electronics gurao sa velikima tamo gde su jaki... a vecina "velikih imena" je najjaca upravo na skupim i velikim zvucnicima... njih rade "za slavu"...

Upravo ovo sto si pricao ("...napraviti ultrakvalitetne zvucnike...") i spremamo ali bas u klasi 6.5"+1", gde ipak razmisljamo i o obicnom korisniku... da li prihvatas da u inzenjerstvu postoji icega, osim rada "na taksimetar"?

Bilo bi mi izuzetno drago da ih cujes kada ih budemo zavrsili.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote