View Single Post
Old 25-01-2006, 06:33 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: profesionalni near-field monitor, tehnicki zahtevi

Quote:
Originally Posted by kVu
hmm... jeste li uzimali u obzir KRK v6 ? ili recimo nova Quested serija (isto 6-ice) ?
Nismo do sad, stavicu ih na spisak, samo da se jos malo skupe predlozi... ubacicu ih u prvu poruku u postu.
Quote:
Originally Posted by kVu
licno, ne bi mi smetala uopste cena do 1000e... ali opet se postavlja pitanje sa kojim pojacalom bi to najbolje sviralo ??? kolko samo kosta bryston pojacalo 2b, ili 3b?.. zavisno od snage...
Po zahtevima koje mozes videti za impedansu, ugnjavicemo se poprilicno da isteramo da ne padne nigde ispod 5 oma (mislim ni na jednom frekventnom opsegu)... time cemo prosiriti broj pojacala sa kojima ce zvucnici korektno raditi. I to je sve sto mozemo da uradimo konstrukcijom.

Takodje, sigurno ce se svako pojacalo "cuti" na svoj nacin, ono sto najvise mozemo uraditi je da zvucnik koji cemo praviti ne odstupa previse od nivoa svoje namene, koje smo ispisali u psihoakustickim zahtevima... sto ne mora da zavisi toliko od pojacala ako se zvucnik dobro napravi.

Inace, svakako, Bryston od 50-100W je pozeljan (najvise zato sto je posteno napravljen), a ako se gleda jeftinije, odnosno HiFi klasa, onda Rotel i Nad....

Dobra pojacala za ovaj zvucnik mogu biti i ATI (malo poznata, posteno uradjena, sada ih ima i u Evropi)... i tu se spisak onoga sto ja znam zavrsava... ako neko ima neki predlog neka kaze...

Ideja je u osnovi, da se ipak sa pasivnim zvucnikom covek moze lakse "snaci", moze se za relativno mali novac naci i srediti staro HiFi pojacalo (Sansui sa starim logoom na primer, ili sta vec od boljih).

U svakom slucaju moze i to da se proba pa da se zakljuci koliko je veliki uticaj pojacala na zvucnike koje cemo praviti... tesko se tu neki detalji mogu pretpostaviti... ono sto mozemo da uradimo sam vec napisao, a ostalo je na vama da procenite slusanjem... takve stvari (detalji) se ne mogu meriti.

kVu,
Drago mi je da si se setio pojacala koje igra mozda i preveliku ulogu kod pasivnog zvucnika... s obzirom da ovo sto pravimo jos nije gotovo niti znamo da postoji ista slicno, nemamo ni neka iskustva koja bi mogli da prenesemo... probacemo pa cemo razmenjivati iskustva.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote