View Single Post
Old 14-01-2006, 09:22 AM   #4
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Re: Reverb - ima ga, ali se ne cuje....

znam tocno na sto mislis. toga ima na brdo stanih a i nekih domacih ploca..

pno sam o tome razmisljao, i zakljucak mi je da je to od svega ovog pomalo:

1. ne miksas na softveru od 500 eur, vec na velikom analognom pultu sa velikim headroom-om. to cini i jeftiniji reverb da zvuci kako treba - "da ga ima, a nema" sto kazes. Nuendo/Cubase i ostali sa svojim jeftinim algoritmom za mjesanje signala mogu i najbolji reverb da sjebu i prilijepe u 2D - tj. da ti zvuci sve "preblizu" i u glavu.

2. sto bolji hardverski reverb. ne ovaj hiperrealni TC algoritam vec taj topli s nevidljivim "repom" - citaj Lexicon 224, 300, 480 ili 91. doduse , bas za vokal , prije svi ovi drugi nego 480.

3. cesto puta to sto zvuci "close miked" to ustvari nije. najbolje zvuci kombinacija malo room mic-a i onda u lexicon. vrlo nisko u miksu ali daje karakter dry kanalu cini ga puno ugodnijim. vrhunska soba s puno difuzije pozeljna - tada je room kanal "neprimjetan".

4. mikrofon i preamp. nemoraju biti bas top end, ali dovoljno dobri da ne odmazu vec pokupe sve nuance prostora i vokala.

5. nisam otkrio toplu vodu - ali i konverteri na ulazu, a pogotovo oni na izlazima kad visekanalno upucavas u taj analogni pult , imaju dosta utjecaja kako ce se reverb umjesati i stopiti s ostalim signalima a da ostane "ziv".

bas sam neki dan se po ko zna koji put uvjerio u to opet. radili su kolege sa ursa major reverbom (rane 80te) koji je po svim parametrima groblje prema mom superrealnom 24bitnom bla bla TC4000, ali na veliki TS12 pult, snimali sa Neumanima , dry i room, i kad ono.. eto te magije o kojoj pricas. reverb zvuci mrkli mrak.

ahem, jesam li vec rekao da kupujem pult pod hitno ?

zamrzio sam taj ITB zvuk (in the box - iliti bounce u nuendu)

clusterchord is offline   Reply With Quote