Quote:
Originally Posted by kompozitor
Mislio sam uopsteno . Bilo sta sto je bolje a jeftnije ( ako je moguce , znam da je malo verovatno , ali ipak da pitam ) .
Zvucnici , preamp ... Naravno , ne bih ja pravio ( jer ne znam ) .
Pozdrav ...
|
Na zalost, gledajuci danasnje cene po prodavnicama, nije moguce napraviti nista sto je bolje a jeftinije od jeftinih sprava... za cenu nekih od njih ne mozes postenu praznu rek kutiju da kupis.
Po mom licnom misljenju, a i poprilicno sam bistrio tu temu, jedino se isplati raditi ultra-vrhunske sprave (pod uslovom da si kadar za to).
Recimo, ako se posmatraju ne-cevni (solid state) mikrofonski predpojacavaci, onda ono sto se isplati proizvoditi, je klasa proizvodjaca Millenia Media, Earthworks, Manley, Great River (valjda se tako zovu), Grace Design, itd...
sve su to cene od 500-1500EUR po jednom kanalu (ako je visekanalni onda je cena niza, ali retko pada ispod 500EUR).
Moras da primetis da je za proizvodnju ultra jeftinih sprava potrebno, pored ultra jeftinih delova i ultra jeftine radne snage, veoma mnogo novca u startu, govorim o milionima eura, da bi se ostvarila neka zarada prodajom.
Znaci iza Behringera stoje banke... Behringer pravi novac bankama i to mu dobro ide.
Tako da su obicno ultra - vrhunske sprave delo veoma malih proizvodjaca, koji nemaju veliku kreditnu sposobnost, i vrlo cesto proizvode sprave za neku poznatu klijentelu, kojima Behringer i slicni zvuce ipak "jeftino".... Drugim recima, mnogi rade posao, ali pojedinima je ipak mnogo stalo do toga kako ce to sto urade da zvuci na kraju, ne zbog drugih, najcesce, nego zbog svog zadovoljstva... naravno, treba imati para za to zadovoljstvo.
Na kraju, nije ni preslusavanje (crosstalk) kanala strasno kada se "naviknes"
pozdrav
bogi