View Single Post
Old 21-01-2006, 02:57 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: B&W 602 S3 kao studijski monitori??

Zdravo Faktor X,

Quote:
Originally Posted by Faktor X
Dosta sam citao o zvucnicima na raznim forumima i sajtovima i procitao sam test na sound on sound sajtu gde uporedjuju neke monitore (wharfdale, krk, dynaudio) i b&w303 i tristatrojka ladno pobedjuje. Razumem sve specifikacije i vrste merenja sto su naveli.
Za zvucnike najmanje treba verovati "uporednim testovima", bez obzira na objektivnost onih koji testiraju. Karakteristike zvucnika zavise mnogo od prostora u kome se slusaju, i kada se zvucnici konstruisu mora se imati neka pretpostavka o prostoru u kome ce se slusati. Ali skoro svi i skoro uvek zaboravljaju na svoju sobu...

Takodje kvalitet zvucnika je relativna stvar i mnogo zavisi od slusaoca, nismo svi isti i jako je tesko napraviti univerzalan zvucnik za sve i za svakoga (NS10 je prakticno jedinstven primer sumnjam da ce biti ponovo tako necega, iako ga mnogi ne vole)
Quote:
Ja imam pasivne Alesis M1 Mk2 i merio sam njihov odziv u sobi sa pink noiseom. Ispod 100hz dosta opada response kao i iznad 11-12Khz.
"pad" ispod 100Hz je normalan za zvucnike tih dimenzija i ne treba ocekivati bolje od toga. Taj deo frekventne karakteristike je izuzetno povezan sa velicinom sobe za slusanje, a konstruktori nisu imali nikakvu predstavu o tome gde ces zvucnike slusati, prema tome napravili su to prema nekom svom sablonu...
Pad iznad 11-12kHz moze biti posledica raznih pojava, od refleksija miksera, stola, zidova.... preko uticaja drugog zvucnika ako si ih merio u "stereo" modu... pa do karakteristika samog mikrofona,... retki su i veoma skupi mikrofoni koji "prebacuju" 30kHz na neki korektan nacin
Quote:

Takodje oko crossovera(2.8Khz) imaju lagan "dip" zato je izgleda da mi fali definisani srednji.
Probaj da menjas visinu mikrofona prilikom snimanja i pronadji mesto gde je dip najmanji. Ukoliko ustanovis da se dip gubi spustanjem mikrofona, onda znaci da su ti monitori prenisko, i da ih moras podici... tada treba da imas u vidu da izlazis iz sweet spot-a i da jos vise gubis visokih...
Dip se javlja usled neuskladjenih vremena dolaska signala od mid woofera i visokotonca na frekvenciji od 2.8kHz, ali samo kod frekventno uskladjenih drajvera u zvucniku, u suprotnom, moguce je da je dip posledica toga sto jednostavno neki od drajvera nemaju poravnatu frekventnu karakteristiku...

Quote:

Inace i rezonancija unutrasnjeg dela uveta je valjda isto 2.8khz i to cujemo mnogo puta jace pa izgleda da su inzenjeri zato stavili na tu frekvenciju crossover. Ovako je tamo slabiji signal i ne zamara nas muzika sa njega. Ostale frekvencije su dosta flat.
Pricas o 3kHz dip-u koji je davno uveo BBC u svoje studijske monitore i koliko znam, isto tako izbacio zadnjih godina... objasnjenje za uvodjenje toga je vrlo hipoteticno i prilicno slabo argumentovano (moje licno misljenje). Definitivno "rupa" u 3kHz izaziva psihoakusticki osecaj "lepseg" i prijatnijeg zvuka pogotovo kod losih snimaka... sto meni lici na pojavu sumnjive svrsishodnosti. Kod HiFi zvucnika je vrlo cesto koristen kada neko zeli da zvucnici zvuce "lepo", i kada mu nije zao komponenata za notch filter u skretnici. Recimo, statisticki, takvi zvucnici se "bolje" prodaju.
Quote:

Malko sam EQ-vao zvuk da bude kolko tolko flat i stvarno je uzivanje ovako slusati muziku.
Ok, to sto ti se desilo mozes prihvatiti kao svoj ukus, i kao pripadnost jednoj od mnogo grupa "obozavatelja" raznih tipova zvucnika... verovatno zato i postoji toliko razlicitih i sarolikih konstrukcija na planeti...
Quote:

Pored ovoga jos koristim neki stari hitachi speaker od 20 godina sa metalnim membranama koji izgleda imaju preciznije srednje ali nemaju tako dubok bass posto su zatvorene kutije bez porta i neki sony speaker cisto da vidim kako tamo zvuci kad napravim nesto.
Secam se tih Hitachi zvucnika, imali su veoma zanimljiv surround oko membrane, meni su oni nekada jako lepo izgledali...
Sto se tice dubokog basa, treba biti oprezan, bass-reflex princip je manje vise trik, gde se koristi energija nagomilana u kutiji, i koja, zakasnela, izlazeci kroz cev, a fazno pomerena, se dodaje na vec opadajucu realnu karakteristiku zvucnika, cineci da se trenutak pocetka opadanja pomeri nize... da ne davim dalje, sve je to lepo, samo ne treba zaboraviti da je taj bas nizi i jaci ali fazno pomeren i zakasneo nego realni na snimku... te je veliko pitanje kakve on informacije nosi osim jacine... jako je tesko to proceniti...
Kompresioni zvucnik ima slabiji bas od bass-reflex, pocinje da pada vec od 100Hz ali ako se nauci kako radi moze dati preciznije informacije. Takodje kompresioni zvucnik ostavlja mnogo vise nivoa za sub-bass od bass reflex kutije zato sto kompresioni zvucnik ima sporiji pad, i vrlo cesto se 20Hz reprodukuje sa samo 15-25dB nizim SPL u odnosu na nominalni nivo, a kod bass reflex zvucnika ispod 50-70Hz bukvalno nema nista.
Soba, kao sto vec rekoh, ima puno uticaja na low-end i to treba imati u vidu...
Postoje razlicite skole za konstrukciju zvucnika, kao sto postoje razlicite skole za miksanje... izgleda da su to vrlo vezane stvari...
Kada se muzicka produkcija u nekoj zemlji razlikuje od drugih, tada obicno ti ljudi prave zvucnike prema drugacijim konceptima... i kao sto vidis, sve je to daleko od bilo kakve objektivnosti... sve su to ukusi.
Koliko ja shvatam u vasem poslu je vazno vreme utroseno da se posao zavrsi, kao i motivacija za rad... to bi monitoring (zvucnici + pojacalo) trebao da omoguci.

Quote:

Na mnogim sajtovima hvale B&W 602 S3 kako je super flat i sve to i kako ima dobar bass extension. To je meni bitno posto pravim elektronsku dance muziku. I zeleo bih da uzmem te zvucnike. Sad zeleo bih da pitam oni koji se bolje razumeju u to, koliko je to pametno?
Ajd, jos jednom. low-end zavisi od tvoje sobe. Razmisljaj o aktivnom subwooferu, jer imas dosta malih zvucnika, a nijedan novi mali zvucnik ti nece dati dovoljno basa koliko ti ocekujes...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote